Branchevereniging Wasbare Luiers BVWL ter bevordering van afvalpreventie in de gemeente

 

Het ontstaan van de Branchevereniging Wasbare Luiers

Wasbare luiers zijn een prachtig alternatief voor 7% van het afval per hoofd van de bevolking (dus niet per gezin wat veel mensen denken!). Toch blijft de norm nog vaak bij de wegwerpluier. Gemeenten die als doel hebben het afvalcijfer naar beneden te krijgen richten zich daarom helaas ook meer op recycling in plaats van preventie. Recyclen is natuurlijk mooi in vele opzichten maar het recyclen van wegwerpluiers kost tot nog toe meer energie dan het oplevert.

Om heel veel afval te voorkomen zijn we de Billenboetiek begonnen en hebben we bij elkaar al miljoenen wegwerpluiers voorkomen. Leuk maar nog steeds een druppel op de gloeiende plaat. Om meer mensen aan wasbare luiers te krijgen namen we contact op met gemeenten om hen bewust te maken van ons prachtige alternatief voor de wegwerpluier. Ons idee werd gewaardeerd maar het feit dat we een commerciële partij zijn zorgde dat onze plannen niet uitgevoerd werden.

Meer collega’s bleken tegen deze muur aan te lopen en zo ontstond in 2021 het idee om een Branchevereniging te starten voor wasbare luier winkeliers. Het heeft behoorlijk wat bloed, zweet en tranen gekost want naast collega’s ben je natuurlijk ook concurrent. Toch is ieder van ons een wasbare luier winkel begonnen om de wasbare luier bekender te maken en met deze branchevereniging wordt dat nog breder gedragen!

Branchevereniging Wasbare Luiers (BVWL) opgericht om met overheden te kunnen communiceren over afvalpreventie

Eind 2022 is de Branchevereniging Wasbare Luiers met bijna alle Nederlandse webshops dan eindelijk opgericht.

En nu?

Nu is het aan ons om gemeenten, provincies, zorginstellingen, verloskundigen, etc. te informeren over wasbare luiers. Om met hen rond de tafel te gaan, te voorzien van informatie en mee te denken in projecten om wasbare luiers weer tot de norm te maken! Ook wordt er namens de branche wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het vraagstuk hoe enthousiaste ouders die al wasbare luiers gebruiken en graag iets willen betekenen binnen het afvalpreventiebeleid van hun gemeenten ook daadwerkelijk betrokken kunnen worden in een dergelijke proces.

Bent u werkzaam in de gemeente…

de afvalsector, overheid, zorg of hebt een idee dat u graag aan ons wilt voorleggen? Neem dan contact op met de Branchevereniging Wasbare Luiers, er is van alles mogelijk!

Ben je een enthousiaste ouder?

Ben je een enthousiaste ouder en wil je graag iets wil betekenen voor jouw gemeente? Noteer dan in de onderstaande opmerkingen jouw gemeente, zo laat je zien dat het idee van wasbare luiers in jouw gemeenten breder gedragen wordt! Mocht een gemeente zich aanmelden dan nemen we contact met je op…

 

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

34 reacties op “Branchevereniging Wasbare Luiers

 1. Marije zegt:

  Amersfoort! Ik heb ooit een aanplakbriefje gezien in een café dat er een groepje over wasbare luiers bestond in Amersfoort met dit doel, maar ben hun gegevens kwijt geraakt…

 2. Sonja zegt:

  Gemeente Uitgeest, waar iedereen betaalt voor het eigen restafval, maar de gemeente betaalt voor de luiers. Dat kan vast voordeliger..!

 3. Daniëlle Spoor zegt:

  Ik woon in de gemeente Almere .

  Ik heb al een contact formulier ingevuld maar aangezien ik niet van een stichting of organisatie handel doen ze er niets mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.