Wasbare billendoekjes
Waar wasbare luiers voor sommige (aanstaande) ouders geen enkel probleem zijn, zijn wasbare billendoekjes soms nog een stap te ver. We merken dit vaker wanneer we consulten geven of vragen krijgen. Gelukkig merken we even zo vaak dat het na onze uitleg wel meevalt en dat de billendoekjes even vanzelfsprekend worden als de luiers! Daarom is het hoog tijd voor een blog over onze wasbare billendoekjes. Want ze poetsen niet alleen billen, ze hebben nog een goed verhaal ook!
Hoe werken die doekjes nou eigenlijk?
Onze wasbare billendoekjes zijn doekjes met een zijde van badstof en een zachte tricot zijde. De badstof is geschikt voor het betere boenwerk, waar de tricot kant ook geweldig werkt voor alleen plasluiers. Dan hoef je immers iets minder te boenen. We krijgen vaker de vraag: “maar voor de luiers gebruik je een inlegvel en vervolgens gooi je alsnog billendoekjes met poep in de wasmachine?” Nee, gelukkig niet!
Bij een poepluier veeg je eerst de ergste ontlasting weg met toiletpapier. Je kunt een rol bij de verschoonplek houden of er bijvoorbeeld al een stapeltje velletjes voor neerleggen. Vervolgens gebruik je een billendoekje, al dan niet in combinatie met Zerah billenspray, om de billetjes schoon te maken. Het billendoekje mik je in de luier en dat hele pakketje gaat de luieremmer in, klaar voor de wasmachine. Bij een plasluier doe je hetzelfde, minus het toiletpapier.
En verder?
Het ideale van de billendoekjes is dat ze samen met de luiers gewassen kunnen worden. Op 60 graden dus, met een regulier poederwasmiddel. Ze zijn ook snel droog dus je grijpt nooit mis. We adviseren om ze droog te bewaren. Als stapeltje vrolijkheid op de verschoonplek of in een doosje, dat maakt niet uit. Zolang ze maar niet vochtig bewaard worden, dit wordt weleens geadviseerd maar met vocht loop je toch het risico op schimmel en dat wil je natuurlijk absoluut niet!
Waar komen die leuke doekjes vandaan?
Onze doekjes hebben, zoals gezegd, een verhaal. Ze worden voor ons gemaakt in Nieuwegein, gewoon gezellig bij ons op de Ravenswade. We werken hiervoor samen met Stichting van Hagar tot Ruth. Deze stichting biedt naai- en handwerklessen aan buurtbewoners en nieuwkomers in Utrecht. Het doel is om te verbinden en van elkaar te leren. De naam betekent letterlijk van vluchteling tot vriendin en zo ervaren wij de groep hier ook. Mensen komen binnen als nieuweling en worden direct opgenomen in de groep. Ook wij ontvangen ze natuurlijk met open armen!
We beslissen met zijn allen over de printjes en kleurtjes. Zelfs de kleuren van het garen wordt uitgebreid besproken hier, er vinden soms uitgebreide stemrondes plaats.
Benieuwd naar die leuke doekjes?
Je vindt ze HIER.
Heb je toch nog vraagtekens of wil je gewoon meer weten? Je kunt ons altijd appen, bellen of mailen!