Over ons    Wegwerp vs. Wasbaar   Waar te vinden

HOE WERKT HET?

Niet meer de luiers van vroeger

Waarschijnlijk herken je het vooroordeel wel, katoenen lappen met spelden, die iedere dag vol met poep zitten en moeten worden uitgespoeld en uitgekookt. Als je al tegen iemand hebt gezegd dat je wasbare luiers overweegt zal dat meestal de eerste reactie zijn. “Ik ben benieuwd hoe lang jullie dat vol houden”. Maar de moderne wasbare luier staat daar heel ver vanaf. Het is een comfortabel broekje van zachte stof, dat met klittenband of knoopjes wordt omgedaan en de ontlasting wordt opgevangen door een papieren inlegvel, dat zo door de wc kan worden gespoeld. Ja, er moet wel wat extra gewassen worden, maar de wasmachine doet dat maar al te graag.

Onze luiers zijn er in diverse systemen, die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Wanneer je je erop oriënteert zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Daarom proberen we het hier eenvoudig neer te zetten, zodat je straks in onze webwinkel al een beetje weet wat je zou willen.

Systemen

Wij maken in principe een onderscheid tussen 2 soorten luiers. Alles-in-één en tweedelige systemen. Vooral binnen de alles-in-één variant zijn er vele soorten, met veel verschillende namen. Dat vinden wij maar ingewikkeld. Iedere luier bestaat uit een absorberend gedeelte en een waterdicht gedeelte. Bij alles-in-één zitten die aan elkaar vast, bij tweedelige systemen zijn het losse delen. Wij noemen het absorberende deel dan de basisluier, het waterdichte gedeelte het overbroekje.

De tweedelige luiers zijn naar ons idee de meest betrouwbare systemen. Dit systeem van de losse basisluier en het overbroekje durven we blind te verkopen aan aanstaande ouders. Omdat dit systeem zo oerdegelijk is houdt het alle stormen binnen en heeft het genoeg absorptie om een hele nacht te kunnen dienen. Het voordeel van tweedelige systemen is dat ze beter passen bij verschillende kinderen, omdat ze preciezer omgedaan kunnen worden. De overbroekjes sluiten goed aan op de basisluiers en zitten er als het goed is aan alle kanten omheen. De tweedelige luiers van de Billenboetiek zijn onderling goed te combineren. Een Blueberry overbroekje kan bijvoorbeeld uitstekend over een Bamboozle of een Popolini basisluier. De basisluier gooi je direct na gebruik in de luieremmer, overbroekjes worden minder snel vies en kunnen een aantal keer worden gebruikt voor je ze in de was gooit, daar heb je er dus minder van nodig.

basisluiers totsbots popolini
Voorbeeld van basisluiers (Totsbots en Popolini)

Overbroekjes Totsbots Popolini Blueberry
Voorbeeld van overbroekjes (deze doe je over de basisluiers)

 

De alles-in-één luiers worden vaak omschreven als geschikt voor de kinderopvang en voor vaders. Wij vinden dat vaders daarmee ernstig onderschat worden, met een beetje oefening kan iedereen een tweedelige luier om doen, en dat geldt ook voor de kinderopvang. Maar de eenvoud van een alles-in-één-luier is voor veel mensen wel aantrekkelijk. Over het algemeen absorberen ze iets minder, dus zijn ze vooral voor overdag bedoeld.

Bij alles-in-één luiers is de pasvorm niet voor ieder kind even geschikt. Als je kindje iets dikkere of juist dunnere beentjes heeft, brede of smalle heupen, kan het zijn dat die luiers minder goed aansluiten. Wij raden daarom aanstaande ouders liever een tweedelig systeem aan, want daarvan is het bijna zeker dat het goed past. Als je alles-in-één-luiers overweegt te kopen, begin dan bij voorkeur met een aantal verschillende types. Probeer ze allemaal een tijdje en ontdek zo welke luier het beste bij je kindje past.

De alles-in-één luiers van de Billenboetiek hebben ieder hun eigen techniek en voor- en nadelen. Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste kenmerken, kijk op de productpagina’s om de luiers in meer detail te bekijken.
– Bij de Milovia pocketluier schuif je een of meerdere inleggers in de ‘pocket’. Die zitten dan goed op hun plaats en de luier is vervolgens erg makkelijk om te doen. De Milovia wordt standaard geleverd met twee microvezel inleggers, die veel absorberen en ook snel weer drogen.
– Bij de Blueberry Simplex zijn er twee flappen die je naar binnen kan stoppen of bovenop kan laten liggen. Het binnenwerk is van katoen en absorbeert goed, maar een extra inlegger, een booster, is voor ‘heavy wetters’ wel aan te raden.
– De Totsbots Peenut bestaat uit een overbroekje en twee inleggers die met drukknoopjes erin geklikt kunnen worden. Omdat alles dan aan elkaar vast zit scharen we ook de Peenut onder de alles-in-één luiers.
– De Totsbots Easyfit Star heeft één flap die naar binnen gevouwen kan worden. Hij heeft een binnenwerk van bamboe, dat absorbeert heel goed, maar droogt ook weer langzamer.

https://www.billenboetiek.nl/wp-content/uploads/2017/05/Billenboetiek-Alles-in-e%CC%81e%CC%81n-systemen-Blueberry-Milovia-Totsbots.png
Alles-in-één-systemen van Blueberry, Milovia en Totsbots

Omdat bij een alles-in-één systeem ook het waterdichte gedeelte iedere keer wordt meegewassen slijt dat sneller. Een tweedelig systeem is wat dat betreft dus duurzamer, want de overbroekjes hoeven niet iedere keer in de was.

 

Wat je verder nodig hebt

In de luier doe je een inlegvel. Dit laat vocht goed door, maar vangt ontlasting op, zodat je het met poep en al in het toilet gooit. Na gebruik gooi je de luiers in de luieremmer (met klemmetjes, om geuren binnen, en nieuwsgierige kinderen buiten te houden). Daarin zit een wasnet, dat je als het vol zit met luiers en al in de wasmachine gooit. De luiers komen er tijdens de was vanzelf uit. Als je onderweg luiers verschoont, of je kind bij de kinderopvang, opa en oma, of je Griekse buren is, gooi je de luiers in een wetbag, een goed afsluitende waterdichte tas.

I draagt een Milovia Pocketluier Bam Boom en speelt met de Popli inlegvellen van Popolini Totsbots WasnetTotsbots emmer met klemmetjesMilovia wetbag

 

Materialen

De verschillende materialen brengen voor- en nadelen met zich mee. De voordelen van bamboe zijn dat het zacht is (en blijft) en dat het veel vloeistof op kan nemen. Keerzijde is dat het lang duurt om te drogen. Katoen droogt snel, maar neemt weer minder veel vocht op. Microvezel neemt veel vocht op én droogt snel, maar is synthetisch, veel ouders kiezen het liefst voor natuurlijke producten.
Uit milieuperspectief is bamboe een goede keuze omdat het snel groeit en daarbij relatief weinig water nodig heeft, maar voor de verwerking tot textiel worden dan weer veel chemicaliën gebruikt. In het geval van Totsbots worden wel zo weinig mogelijk chemicaliën gebruikt. Voor de verwerking van katoen zijn minder chemicaliën nodig, maar katoen groeit weer langzaam, in de katoenteelt worden veel pesticiden gebruikt en is veel water nodig. Het katoen van de luiers van popolini is biologisch geteeld, waarschijnlijk zijn dit de meest milieuvriendelijke luiers in ons assortiment.
De overbroekjes en waterdichte delen van alles-in-één-luiers worden over het algemeen gemaakt van PUL, een soepel geweven en enigszins ademend soort polyester.

 

Kiezen

Heb je een vraag over de verschillende luiers, of zou je ze een keer in het echt willen bewonderen, neem dan contact met ons op. We vertellen je graag meer en geven advies op maat.