Over ons    Wegwerp vs. Wasbaar   Waar te vinden

Hoe werken wasbare luiers?

We horen vaak dat mensen wel geïnteresseerd zijn, maar door alle verschillende systemen door de bomen het bos niet meer zien. Hoe werken wasbare luiers? We proberen je hier wat duidelijkheid te bieden. Mocht je nu nog steeds het bos niet zien kom dan naar één van de winkels waar we te vinden zijn of mail, bel of app ons. We helpen je graag!

Pololini inlegvellen PopliÉén ding nog voor we beginnen: Mensen denken vaak dat we serieus luiers vol poep in de wasmachine gooien maar dat is natuurlijk niet het geval. Voor de ontlasting hebben we heel simpel een inlegvel, dat leg je in de luier, vangt de ontlasting op en verwijder je heel gemakkelijk uit de luier.

Spring naar…
1. Tweedelig systeem, de meest betrouwbare optie
2. Alles-in-één systeem, eenvoudig voor bijvoorbeeld de kinderopvang
3. Inleggers systeem, asborberend en betaalbaar
4. Wat heb je verder nodig?
5. Hoe verschoon je?
6. Materialen
7. Kiezen


1. Tweedelig systeem

Absorberende basisluier + Waterafstotend overbroekje

wasbare luiers tweedelig billenboetiek
De tweedelige luier vormt naar ons idee het meest betrouwbare systeem. Dit systeem van de losse basisluier die absorbeert en het overbroekje dat het geheel waterdicht maakt durven we blind te verkopen aan aanstaande ouders. Omdat dit systeem zo oerdegelijk is houdt het alle stormen binnen en heeft het genoeg absorptie om een hele nacht te kunnen dienen. Het voordeel van tweedelige systemen is dat ze beter passen bij verschillende typen kinderen, omdat ze preciezer omgedaan kunnen worden. De overbroekjes sluiten goed aan op de basisluiers en zitten er als het goed is aan alle kanten omheen. De tweedelige luiers van de Billenboetiek zijn onderling goed te combineren. Een Blueberry Capri overbroekje kan bijvoorbeeld uitstekend over een Bamboozle of een Popolini basisluier. De basisluier gooi je direct na gebruik in de luieremmer. Overbroekjes worden minder snel vies en kunnen een aantal keer worden gebruikt voor je ze in de was gooit, daar heb je er dus minder van nodig.

We verkopen verschillende merken basisluiers en overbroekjes. De ene luier is van (biologisch) katoen, weer een ander van bamboe. Het ene broekje is one size, de ander is er in twee maten. Per luier en per overbroekje zie je precies welk systeem welke voordelen en soms ook nadelen heeft.

Hier wordt een basisluier van Totsbots met overbroekje van Bambi Roxy omgedaan:


2. Alles in één systeem

Het absorberende gedeelte en het waterafstotende gedeelte zitten aan elkaar.
Petals blueberry simplex

De alles-in-één luier is de luier waarin het absorberende gedeelte vast zit aan de waterafstotende buitenlaag. Je hebt dus echt één luier and that’s it. Deze luiers worden vaak omschreven als geschikt voor de kinderopvang en voor vaders. Wij vinden dat vaders daarmee ernstig onderschat worden, met een beetje oefening kan iedereen een tweedelige luier om doen, en dat geldt ook voor de kinderopvang. Maar de eenvoud van een alles-in-één-luier is voor veel mensen wel aantrekkelijk. Over het algemeen absorberen ze iets minder, dus zijn ze vooral voor overdag bedoeld.

De alles-in-één luiers van de Billenboetiek hebben ieder hun eigen techniek en voor- en nadelen. Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste kenmerken, kijk op de productpagina’s om de luiers in meer detail te bekijken.
– Bij de Blueberry Simplex zit er een flap die je naar binnen kan stoppen of bovenop kan laten liggen. Het binnenwerk is van katoen en absorbeert goed, maar een extra inlegger, een booster, is voor ‘heavy wetters’ wel aan te raden.
– De Totsbots Easyfit Star heeft één flap die naar binnen gevouwen kan worden. Hij heeft een binnenwerk van bamboe, dat absorbeert heel goed, maar droogt ook weer langzamer.
– Bij de Milovia pocketluier schuif je een of meerdere inleggers in de ‘pocket’. Die zitten dan goed op hun plaats en de luier is vervolgens erg makkelijk om te doen. De Milovia wordt standaard geleverd met twee microvezel inleggers, die veel absorberen en ook snel weer drogen. Een pocketluier is overigens in de luierwereld geen alles-in-één-luier, maar omdat we het zo overzichtelijk mogelijk willen houden scharen we hem hier wel onder. Wanneer je de boosters in de luiers plaatst heb je namelijk één kant en klare luier.

Hier wordt een kindje de Easyfit Star omgedaan:


3. Inleggers systeem

Asborberende inleggers/boosters + Waterafstotend overbroekje

milovia-cover-wasbare-luier-billenboetiek-coolmax
Je hebt inleggers en je hebt boosters. Naar ons idee is het allemaal hetzelfde; het absorbeert. De boosters kunnen los in een overbroekje geplaatst worden. De overbroekjes van Milovia vinden wij hiervoor het meest geschikt. Het mooie is dat je het aantal boosters kunt aanpassen op het plasgedrag van je kindje. Het is een vrij eenvoudig systeem en ook betaalbaar.

Verschillende inleggers:
Milovia Booster De boosters van Milovia zijn van kunstvezel met een laagje coolmax stof. Het voordeel van deze boosters is dat ze heel snel drogen en geweldig slurpen.
Popolini Oogjesluier De oogjesluier van Popolini is zowel op de oldschool manier met speld/snappie te bevestigen om je kindje of gewoon heel simpel in het broekje te leggen. Het biologisch katoen van Popolini absorbeert veel. Deze luier is in drie maten verkrijgbaar.
Totsbots Peenutpad Totsbots heeft een eigen inleggerssysteem ontwikkeld voor in de peenutwrap, daar kan je ze aan de voorkant in vast klikken. Ze passen echter ook in andere merken broekjes prima. Afhankelijk ook hier weer van hoeveel je kindje plast voeg je één of twee pads toe.

Hier zie je de drie verschillende systemen in een overbroekje van Milovia


4. Wat je verder nodig hebt

In de luier doe je een inlegvel. Dit laat vocht goed door, maar vangt ontlasting op, zodat je het met poep en weg gooit. Na gebruik gooi je de luiers in de luieremmer (met klemmetjes, om geuren binnen, en nieuwsgierige kinderen buiten te houden). Daarin zit een wasnet, dat je als het vol zit met luiers en al in de wasmachine gooit. De luiers komen er tijdens de was vanzelf uit. Als je onderweg luiers verschoont, of je kind bij de kinderopvang, opa en oma, of de buren is, gooi je de luiers in een wetbag, een goed afsluitende waterdichte tas.

I draagt een Milovia Pocketluier Bam Boom en speelt met de Popli inlegvellen van Popolini Totsbots WasnetTotsbots emmer met klemmetjesMilovia wetbag


5. Hoe verschoon je dan?

Vaak willen mensen weten hoe je een kindje verschoont in wasbare luiers. Hoe werk je met wasbare billendoekjes. Waar leg je precies dat inlegvel? Waar laat je de vieze luier? Precies hierom hebben we een verschoning volgens de Billenboetiek gefilmd:


6. Materialen

De verschillende materialen brengen voor- en nadelen met zich mee. De voordelen van bamboe zijn dat het zacht is (en blijft) en dat het veel vloeistof op kan nemen. Keerzijde is dat het lang duurt om te drogen. Katoen droogt snel, maar neemt weer minder veel vocht op. Microvezel neemt veel vocht op én droogt snel, maar is synthetisch, veel ouders kiezen het liefst voor natuurlijke producten.
Uit milieuperspectief is bamboe een goede keuze omdat het snel groeit en daarbij relatief weinig water nodig heeft, maar voor de verwerking tot textiel worden dan weer veel chemicaliën gebruikt. In het geval van Totsbots worden wel zo weinig mogelijk chemicaliën gebruikt. Voor de verwerking van katoen zijn minder chemicaliën nodig, maar katoen groeit weer langzaam, in de katoenteelt worden veel pesticiden gebruikt en is veel water nodig. Het katoen van de luiers van popolini is biologisch geteeld, waarschijnlijk zijn dit de meest milieuvriendelijke luiers in ons assortiment.
De overbroekjes en waterdichte delen van alles-in-één-luiers worden over het algemeen gemaakt van PUL, een soepel geweven en enigszins ademend soort polyester.


7. Kiezen

Heb je een vraag over de verschillende luiers, of zou je ze een keer in het echt willen bewonderen, neem dan contact met ons op. We vertellen je graag meer en geven advies op maat.