Hoe was ik mijn wasbare luiers?

Een essentieel onderdeel van wasbare luiers is het wassen en we merken dat dit toch vaak vragen oproept bij mensen, in deze blog gaan we er nog een keer uitgebreid op in zodat je met gemak elke keer je wasbare luiers in de was gooit! Aan de hand van de verschillende stappen van het wassen zullen we hieronder wat tips geven en waar je op moet letten bij het wassen van je luiers.

Waslijn met wasbare luier kindje van Lindsey Michiels

Nieuwe luiers voorwassen

Wij adviseren nieuwe luiers minstens 1 keer voor te wassen voordat je ze gaat gebruiken, zo zijn ze schoon voor gebruik en zullen ze beter absorberen. Je kunt het vergelijken met nieuwe handdoeken; de luiers zullen naarmate je ze vaker wast steeds meer op gaan nemen en beter gaan werken.

De luiers in de machine stoppen

Veel mensen die wasbare luiers gebruiken hebben hiervoor een luieremmer met daarin een wasnet waar ze de luiers in opsparen, als de emmer goed vol zit is dit een goed moment om te gaan wassen. De luiers bewaar je “droog” in de emmer, dus niet in water laten weken. Let er ook op dat je niet meer dan 2 a 3 dagen tussen het wassen laat, urine is een bijtende stof en te lang ongewassen luiers kunnen hierdoor beschadigd raken. Je gooit het wasnet wat open is van boven met luiers en al in de wasmachine, door het draaien van de machine worden alle luiers uit het net geslingerd. Het is goed om er op te letten dat de machine vol genoeg zit, zo wrijven de luiers goed tegen elkaar en worden ze schoon. Je kan ook gewoon andere dingen die op 60° kunnen erbij gooien om mee te wassen (aankleedkussenhoes, hydrofielen, handdoeken, badmat) en mocht je dit toch een beetje een vies idee vinden kun je altijd de voorwas met alleen de luiers doen en dan daarna de rest toevoegen

Wassen met genoeg water op 60°

Bij het wassen is het belangrijk dat er genoeg water wordt gebruikt omdat de luiers nog wat water opnemen en echt goed schoon moeten spoelen. Veel wasmachines wegen tegenwoordig de lading en passen daar de hoeveelheid water op aan, als je een machine hebt die dit doet is het verstandig om de luiers nog even extra nat te maken door bijvoorbeeld een paar glazen water eroverheen te gooien voordat je ze gaat wassen of bijvoorbeeld een natte handdoek toe te voegen. Ook zou je een wetbag kunnen vullen met water en dit in de wasmachine toevoegen. Goed om te weten; Een wetbag houdt niet een plens water binnen, het is dus niet vreemd als de luiertas gaat druppelen op de route tussen de kraan en de wasmachine in, dat hoort. Het kunststof dat gebruikt wordt voor overbroekjes en dus ook wetbags is pul, dat is een ademend kunststof.

Ook is het niet overbodig om een voorwas en/of een extra spoelprogramma te doen zodat ze echt goed schoonspoelen. Voeg hier dan een klein beetje wasmiddel aan toe, dit is niet zozeer nodig voor de was maar wel voor je wasmachine (in wasmiddel zitten namelijk waterontharders). Ook adviseren wij om echt op 60° te wassen omdat je vanaf die temperatuur bacteriën onschadelijk maakt en een luierwas is nou eenmaal een zwaar vervuilde was. Als je toch liever op 30° of 40° wil wassen zorg dan dat je ze wel eens in de zoveel tijd echt op 60° wast om ze goed schoon te krijgen. En zorg dan dat je zeker weet dat alle luiers heet gewassen zijn, dat er niet steeds eentje tussendoor piept.

Ook adviseren onze leveranciers om op maximaal 1200 toeren te centrifugeren. Bij een hoger toerental zou het kunnen dat de vezels, de PUL laag of de elastieken aangetast worden.

Welk wasmiddel?

Dit is toch een van de dingen waar we de meeste vragen over krijgen ook omdat er online zoveel over te vinden is. Ons advies is gebaseerd op persoonlijke ervaring, leveranciers en de feedback die wij van onze klanten krijgen. Het belangrijkste is om je te realiseren dat de luierwas een zwaar vervuilde was is, hiervoor adviseren we een regulier kleurwasmiddel en geen zelfgemaakte wasmiddelen, ecologische wasmiddelen of wasnoten. Deze zijn gemaakt om op lage temperaturen optimaal te werken en zijn dus heel geschikt voor het wassen van je kleding maar niet sterk genoeg om op hoge temperaturen je luiers goed schoon te krijgen wat erin resulteert dat je luiers op den duur kunnen gaan stinken doordat urine ophoopt in de luier. Vrijwel ieder regulier wasmiddel uit de supermarkt is geschikt om de luiers te wassen (let op! biotex is geen normaal wasmiddel), onze leveranciers raden waspoeder aan, dit omdat in vloeibaar wasmiddel tot een tijd geleden nog automatisch wasverzachter zat. Wasmiddel van het merk Klok, Formil wasmiddel van de Lidl en het Miele twindos wasmiddel raden wij persoonlijk door slechte ervaringen af. Wasverzachter wordt ook afgeraden, dit kan een laagje over de vezels vormen, waardoor de luiers minder absorberen, en vuil daaronder kan achterblijven.

Hoeveel wasmiddel?

Het kan de eerste paar keer best even puzzelen zijn hoeveel wasmiddel je toe moet voegen, kijk hiervoor op de verpakking. Het is een zwaar vervuilde was maar vaak niet zo heel veel kilo dus even kijken wat werkt. Hierbij is het ook goed om te letten op de hardheid van het water, dit is ook van invloed op de dosering en kun je opzoeken online. Te weinig wasmiddel of een te zwak wasmiddel kan ervoor zorgen dat de luiers niet goed schoon worden en op den duur gaan stinken. Teveel wasmiddel is niet goed omdat het wasmiddel zich dan kan ophopen in de vezels van de luier wat slecht is voor de luier en de kinderhuid. Teveel wasmiddel wordt duidelijk wanneer er grote schuimvorming ontstaat tijdens het wassen. De eerste paar keer kan het dus even zoeken zijn hoeveel maar als je het eenmaal goed hebt hoef je er daarna ook niet meer over na te denken!

Drogen

Je kan de luiers op twee manieren drogen, in de droger of aan de lijn. Hou er rekening mee dat het een etmaal kan duren voordat ze droog zijn. Vergelijk het met de droogtijd van een spijkerbroek. Als je een droger wil gebruiken wordt geadviseerd op lage temperatuur te drogen. Goed om in gedachten te houden dat geen enkel textiel blij wordt van een droger dus ook de luiers niet, het zou kunnen dat ze hierdoor dus iets sneller slijten. Als je ze op de lijn droogt zorg dan dat alle luiers over 2 draadjes hangen zodat de elastieken niet belast worden zo blijven ze langer mooi. Bij het drogen aan de lijn kan het zijn dat het dus best lang duurt dat voordat de luiers droog zijn, zeker als het weer vochtig en koud is. Hierbij kan het zijn dat de luiers op bepaalde plekken beter drogen, bijvoorbeeld boven het trapgat of een warmere kamer in het huis. Wij adviseren de luiers niet op een hete verwarming te leggen omdat dit niet goed is voor de elastieken. Als het zomer is is het natuurlijk heerlijk om de luiers lekker buiten te drogen als dat kan, let hierbij wel op dat de overbroekjes en wetbags niet in de volle zon liggen, deze zijn voorzien van een laagje pul en dat kan hierdoor uitdrogen en dat kan de levensduur behoorlijk verkorten.

You got this!

Een aardig verhaal als je het zo leest maar in de praktijk is het simpel, je wast zo vaak dat je hier een routine in krijgt en er niet meer over na hoeft te denken. Gewoon hup de luiers in de machine en daarna drogen en zo heb je keer op keer weer schone luiertjes en bespaar je duizenden wegwerpluiers!

PS Zoals vegetariërs wel eens scheef aangekeken worden wanneer ze leren schoenen dragen zo wordt de wasbare luierouder wel eens terug gegeven dat wassen ook slecht is, kost immers heel veel water. Dat klopt! Maar goed om terug te koppen: Één wegwerpluier heeft in het productieproces al 30 liter water nodig, nog los van de olie, vervoer, verpakking en verbranding die bij een wegwerpluier komen kijken…

 

Billenboetiek blog over het wassen van wasbare luiers (met dank aan S4C Utrecht)

 

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

7 reacties op “Hoe was ik mijn wasbare luiers?!

  1. Eva ten Voorde zegt:

    Beste medewerker,
    Wij zijn nu zo’n 6 weken onderweg, met het gebruik van wasbare luiers. We wassen de luiers zoals jullie in de blog hebben beschreven. Toch haalde ik deze week de luiers uit e machine en roken ze nog naar urine. Wat kunnen we eraan doen om dit te voorkomen?
    Met vriendelijke groet,

    Eva ten Voorde

    • Billenboetiek zegt:

      Oei, dat zou absoluut niet moeten kunnen gebeuren. Het zou aan verschillende factoren kunnen liggen maar het eerste waar ik aan denk: Heb je het filter van je wasmachine gecheckt? Wanneer dat niet werkt merk je dat bij je eigen was niet goed omdat die simpelweg niet zo vies is, bij zwaar vervuilde was ga je dat wel sneller merken. Check dus het kleine deurtje van je wasmachine eens (leg vooraf véél handdoeken op deze plek want hier komt waarschijnlijk wat water vrij) en onderzoek of het filter schoon is. Mocht dit het geval zijn app ons even: 0630825108. Dit is voor ons in dat geval het handigste medium om snel tot een oplossing te komen. Goed dat je aan de bel trekt want nogmaals: Luiers horen absoluut niet te stinken!

      • Marijke zegt:

        Als tip. Onze luiers worden heel schoon en zacht als we het poeder volgens instructie van de wasmachine verdelen over 1/3 in het voorwasbakje en 2/3 in de hoofdwas. We wegen de emmer af voor we het er allemaal in gooien, we doen ongeveer 80% van de hoeveelheid aanbevolen poeder bij het gewicht (snel hoofdrekenen) en dat verdelen we dus in tweeën. Nog een klein beetje Biotex blauw in het voorwasbakje er bij, we kiezen voor een extra spoelgang, plus de gehele was wordt extra water toegevoegd. We zitten per was op zo’n 100 liter water maar we hebben hiermee geen last van schuim of opgebouwde resten of urinelucht. De ergste poepvlekken van de wat meer gekruide avondmaaltijden blijven er helaas nog in maar we hebben goede hoop dat met een paar wasjes die we van de zomer kletsnat in de brandende zon gaan ophangen het goed komt.

  2. Chloe zegt:

    Wij zijn inmiddels met de tweede ronde bezig (2e kind) wat betreft wasbare luiers. Ik gebruikte steeds echt vrij weinig wasmiddel (zo’n 60 mL poeder) en ben dat op aanraden van een expert gaan ophogen nadat vorige zomer een lading luiers totaal vernacheld was door ammoniakopbouw: de bamboevezels hadden grotendeels losgelaten en de luiers waren kaal en dun geworden. Toen heb ik een keer gewassen met de dubbele hoeveelheid waspoeder, maar toen stond het washok blank. Nu was ik steeds met zo’n 80 mL, maar er blijft enorm veel schuim en steeds moet ik na de was nog een aantal keer spoelen om het wasmiddel eruit te krijgen. Daarnaast stinken de luiers ook steeds na het eerste plasje dat erin komt. Niet als ze uit de was komen, maar wel zodra erin geplast is. De luieremmer ruikt ook altijd naar ammoniak zodra er een aantal plasluiers in ligt. Ik was elke 3 dagen met een korte voorwas met Biotex op 30 graden, daarna een intensief programma op 60 graden. Ik heb het idee dat de juiste wasroutine nu niet helpt, maar dat de luiers eerst ‘gereset’ moeten worden. Ik vraag me af of ik ze misschien moet strippen?

    • Billenboetiek zegt:

      Dat klinkt niet goed Chloe, drie dagen is wel de max om luiers te bewaren, wij adviseren liever om de twee dagen. Als er veel schuim overblijft dan kan de wasmachine de hoeveel wasmiddel niet aan. Ook kan het zijn dat er dan wasmiddel in de vezel van de luier opbouwt waardoor het extra zal schuimen in een volgende was. Je kunt de luiers strippen maar dit zal op termijn niks helpen als de wasroutine niet verandert. De voorwas doe je op 30 graden met biotex, weet dat dit maar een piepklein beetje hoeft te zijn, puur zodat er genoeg waterontharder in de wasmachine gebruikt zal worden. De voorwas is immers puur bedoeld zodat je de heftigste urine alvast even weg spoelt voor je de hoofdwas begint. Veel biotex zou voor de rest van de was een rol kunnen spelen. Conntroleer ook je filter. Een klant met hetzelfde probleem vond een strip pillen in het filter waardoor de wasmachine eigenlijk nooit echt goed schoon heeft kunnen wassen. Dat ga je pas merken bij zwaarvervuilde was. Dus… Ik zou ze in ieder geval iets vaker wassen, allereerst even wassen zonder wasmiddel (komt er toch schuim? dan weet je dat er nog wasmiddel in de luiers opgehoopt zat) en daarvoor nog het filter checken van de wasmachine. Kom je er nog niet uit? App ons even dan kijken we stap voor stap even mee…

  3. Sanne zegt:

    Hoi! Wij verwachten binnenkort weer een kleintje dus onze luiers zijn klaar voor de tweede ronde! Maat 1 heeft meer dan een jaar in een vacuümzak gezeten, hoe krijg ik ze het beste weer helemaal fris voor de kleine? Ik las dat sommige mensen strippen maar dat lijkt me overdreven?

    • Billenboetiek zegt:

      Ha Sanne, gefeliciteerd!!! Strippen is echt een ctrl/alt/del voor de luiers, wanneer het dus echt niet anders kan is dit een optie. Jij wilt je luiers gewoon weer lekker fris voor jullie kleintje op komst, dan raden we echt enkel even een fris wasje aan, hoeft niet eens op hoge temperaturen. Als het even kan lekker buiten ophangen en de luiers zijn klaar voor een volgende ronde! PS Wel goed om te weten; basisluiers gaan vaak lang mee, bij overbroekjes zou het kunnen dat ze met de tijd poreus raken. Daar valt helaas niet veel meer aan te doen, mocht je dus lekkage ervaren gooi dan niet de handdoek in de ring maar probeer dan even een nieuw overbroekje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.