Hoe was ik mijn wasbare luiers?

Een essentieel onderdeel van wasbare luiers is het wassen en we merken dat dit toch vaak vragen oproept bij mensen, in deze blog gaan we er nog een keer uitgebreid op in zodat je met gemak elke keer je wasbare luiers in de was gooit! Aan de hand van de verschillende stappen van het wassen zullen we hieronder wat tips geven en waar je op moet letten bij het wassen van je luiers.

Waslijn met wasbare luier kindje van Lindsey Michiels

Nieuwe luiers voorwassen

Wij adviseren nieuwe luiers minstens 1 keer voor te wassen voordat je ze gaat gebruiken, zo zijn ze schoon voor gebruik en zullen ze beter absorberen. Je kunt het vergelijken met nieuwe handdoeken; de luiers zullen naarmate je ze vaker wast steeds meer op gaan nemen en beter gaan werken.

De luiers in de machine stoppen

Veel mensen die wasbare luiers gebruiken hebben hiervoor een luieremmer met daarin een wasnet waar ze de luiers in opsparen, als de emmer goed vol zit is dit een goed moment om te gaan wassen. De luiers bewaar je “droog” in de emmer, dus niet in water laten weken. Let er ook op dat je niet meer dan 2 a 3 dagen tussen het wassen laat, urine is een bijtende stof en te lang ongewassen luiers kunnen hierdoor beschadigd raken. Je gooit het wasnet wat open is van boven met luiers en al in de wasmachine, door het draaien van de machine worden alle luiers uit het net geslingerd. Het is goed om er op te letten dat de machine vol genoeg zit, zo wrijven de luiers goed tegen elkaar en worden ze schoon. Je kan ook gewoon andere dingen die op 60° kunnen erbij gooien om mee te wassen (aankleedkussenhoes, hydrofielen, handdoeken, badmat) en mocht je dit toch een beetje een vies idee vinden kun je altijd de voorwas met alleen de luiers doen en dan daarna de rest toevoegen

Wassen met genoeg water op 60°

Bij het wassen is het belangrijk dat er genoeg water wordt gebruikt omdat de luiers nog wat water opnemen en echt goed schoon moeten spoelen. Veel wasmachines wegen tegenwoordig de lading en passen daar de hoeveelheid water op aan, als je een machine hebt die dit doet is het verstandig om de luiers nog even extra nat te maken door bijvoorbeeld een paar glazen water eroverheen te gooien voordat je ze gaat wassen of bijvoorbeeld een natte handdoek toe te voegen. Ook zou je een wetbag kunnen vullen met water en dit in de wasmachine toevoegen. Goed om te weten; Een wetbag houdt niet een plens water binnen, het is dus niet vreemd als de luiertas gaat druppelen op de route tussen de kraan en de wasmachine in, dat hoort. Het kunststof dat gebruikt wordt voor overbroekjes en dus ook wetbags is pul, dat is een ademend kunststof.

Ook is het niet overbodig om een voorwas en/of een extra spoelprogramma te doen zodat ze echt goed schoonspoelen. Voeg hier dan een klein beetje wasmiddel aan toe, dit is niet zozeer nodig voor de was maar wel voor je wasmachine (in wasmiddel zitten namelijk waterontharders). Ook adviseren wij om echt op 60° te wassen omdat je vanaf die temperatuur bacteriën onschadelijk maakt en een luierwas is nou eenmaal een zwaar vervuilde was. Als je toch liever op 30° of 40° wil wassen zorg dan dat je ze wel eens in de zoveel tijd echt op 60° wast om ze goed schoon te krijgen. En zorg dan dat je zeker weet dat alle luiers heet gewassen zijn, dat er niet steeds eentje tussendoor piept. Bij een griepje of schimmeltje kun je ze zelfs op 90° wassen.

Welk wasmiddel?

Dit is toch een van de dingen waar we de meeste vragen over krijgen ook omdat er online zoveel over te vinden is. Ons advies is gebaseerd op persoonlijke ervaring, leveranciers en de feedback die wij van onze klanten krijgen. Het belangrijkste is om je te realiseren dat de luierwas een zwaar vervuilde was is, hiervoor adviseren we een regulier kleurwasmiddel en geen zelfgemaakte, ecologische wasmiddelen of wasnoten. Deze zijn gemaakt om op lage temperaturen optimaal te werken en zijn dus heel geschikt voor het wassen van je kleding maar niet sterk genoeg om op hoge temperaturen je luiers goed schoon te krijgen wat erin resulteert dat je luiers op den duur kunnen gaan stinken doordat urine ophoopt in de luier. Vrijwel ieder regulier wasmiddel uit de supermarkt is geschikt om de luiers te wassen, onze leveranciers raden waspoeder aan, dit omdat in vloeibaar wasmiddel tot een tijd geleden nog automatisch wasverzachter zat. (Formil wasmiddel van de Lidl raden wij persoonlijk door slechte ervaringen af)

Hoeveel wasmiddel?

Het kan de eerste paar keer best even puzzelen zijn hoeveel wasmiddel je toe moet voegen, kijk hiervoor op de verpakking. Het is een zwaar vervuilde was maar vaak niet zo heel veel kilo dus even kijken wat werkt. Hierbij is het ook goed om te letten op de hardheid van het water, dit is ook van invloed op de dosering en kun je opzoeken online. Te weinig wasmiddel of een te zwak wasmiddel kan ervoor zorgen dat de luiers niet goed schoon worden en op den duur gaan stinken. Teveel wasmiddel is niet goed omdat het wasmiddel zich dan kan ophopen in de vezels van de luier wat slecht is voor de luier en de kinderhuid. Teveel wasmiddel wordt duidelijk wanneer er grote schuimvorming ontstaat tijdens het wassen. De eerste paar keer kan het dus even zoeken zijn hoeveel maar als je het eenmaal goed hebt hoef je er daarna ook niet meer over na te denken!

Drogen

Je kan de luiers op twee manieren drogen, in de droger of aan de lijn. Hou er rekening mee dat het een etmaal kan duren voordat ze droog zijn. Vergelijk het met de droogtijd van een spijkerbroek. Als je een droger wil gebruiken wordt geadviseerd op lage temperatuur te drogen. Goed om in gedachten te houden dat geen enkel textiel blij wordt van een droger dus ook de luiers niet, het zou kunnen dat ze hierdoor dus iets sneller slijten. Als je ze op de lijn droogt zorg dan dat alle luiers over 2 draadjes hangen zodat de elastieken niet belast worden zo blijven ze langer mooi. Bij het drogen aan de lijn kan het zijn dat het dus best lang duurt dat voordat de luiers droog zijn, zeker als het weer vochtig en koud is. Hierbij kan het zijn dat de luiers op bepaalde plekken beter drogen, bijvoorbeeld boven het trapgat of een warmere kamer in het huis. Wij adviseren de luiers niet op een hete verwarming te leggen omdat dit niet goed is voor de elastieken. Als het zomer is is het natuurlijk heerlijk om de luiers lekker buiten te drogen als dat kan, let hierbij wel op dat de overbroekjes en wetbags niet in de volle zon liggen, deze zijn voorzien van een laagje pul en dat kan hierdoor uitdrogen en dat kan de levensduur behoorlijk verkorten.

You got this!

Een aardig verhaal als je het zo leest maar in de praktijk is het simpel, je wast zo vaak dat je hier een routine in krijgt en er niet meer over na hoeft te denken. Gewoon hup de luiers in de machine en daarna drogen en zo heb je keer op keer weer schone luiertjes en bespaar je duizenden wegwerpluiers!

PS Zoals vegetariërs wel eens scheef aangekeken worden wanneer ze leren schoenen dragen zo wordt de wasbare luierouder wel eens terug gegeven dat wassen ook slecht is, kost immers heel veel water. Dat klopt! Maar goed om terug te koppen: Één wegwerpluier heeft in het productieproces al 30 liter water nodig, nog los van de olie, vervoer, verpakking en verbranding die bij een wegwerpluier komen kijken…

 

Billenboetiek blog over het wassen van wasbare luiers (met dank aan S4C Utrecht)

 

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.