Hoe berg ik mijn wasbare luiers voor langere tijd op?

Wanneer je kindje uit de wasbare luiers is gegroeid of zindelijk is geworden en je ze hierdoor even niet meer nodig hebt kan het zijn dat je ze voor langere tijd gaat opbergen. Het goed opbergen hiervan is geen exacte wetenschap maar er zijn wel wat dingen die goed zijn om op te letten.

wasbare luiers opbergen voor langere tijd (blog Billenboetiek)

waslijn voor het blog van de Billenboetiek: wasbare luiers opbergen voor langere tijd Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat de luiers en overbroekjes allemaal goed schoon zijn wanneer je ze op gaat bergen. Je zorgt dus in ieder geval dat ze allemaal een keertje goed gewassen worden (voor advies over wassen zie ons wasblog). Daarna kan het handig zijn ze nog allemaal samen een keertje te wassen zonder wasmiddel. Het idee hiervan is dat je eventuele restanten van wasmiddel ook nog wegwast. Deze tweede keer wassen is niet noodzakelijk, het is vooral belangrijk dat ze gewoon goed schoon zijn voordat je ze op gaat bergen.

Mocht je na het grondig wassen toch nog wat vlekjes blijven zien en die ook graag weg willen hebben kan het goed helpen de luiers in de zon te laten drogen. De UV straling van de zon bleekt dan de vlekken weg. Doe dit niet met de overbroekjes, die kunnen niet goed tegen hitte. Daarna laat je de luiers heel goed drogen, je wilt echt zeker weten dat ze door en door droog zijn voordat je ze op gaat bergen.

Wanneer ze helemaal droog zijn kun je ze gewoon opbergen zoals je kleertjes bijvoorbeeld ook op zou bergen. In een doos of een tas mooi afgesloten maar hoeft echt niet vacuüm gezogen. Wij vinden deze katoenen tasjes van popolini hier bijvoorbeeld fijn voor. Zolang er geen insecten bij kunnen en het niet te dicht bij een warmte bron zit (niet goed voor de elastieken en het PUL) is het prima.

De overbroekjes zijn wat kwetsbaarder dan de basisluiers, het PUL kan na een langere tijd poreus worden. De vraag is dan ook altijd of deze na langere tijd nog steeds te gebruiken zijn. Vaak is dit gelukkig wel het geval maar het zou dus kunnen dat je voor een volgend kindje de overbroekjes moet vervangen. Hierbij is het daarom in ieder geval belangrijk dat ze niet te dicht bij een warmtebron liggen en het kan verstandig zijn om de overbroekjes om een basisluier heen te vouwen zodat het PUL niet aan elkaar kan gaan kleven.

Op deze manier kun je wasbare luiers netjes voor langere tijd weg leggen. Wanneer je ze dan weer pakt is het aan te raden ze weer even te wassen zodat ze weer helemaal fris zijn voor een volgend kindje!

En hoe berg je wolbroekjes op?

Wolbroekje-Little-Clouds-roze-ecru-wasbare-luiers-billenboetiek-utrechtOeps, goede vraag. Omdat we zelf onze wolbroekjes door hadden gegeven hadden we geen ervaring met het opbergen hiervan. We hebben de vraag terug gesteld op instagram en kregen de volgende verhelderende antwoorden.

Droog, droger, vriesdroogst!

Natuurlijk moet een wolbroekje net als een basisluier na het wassen kurkdroog zijn voor je het opslaat, bij twijfel dus echt nog even laten hangen! Zou het kunnen dat je wolbroekje in een omgeving gedroogd is waar ook motten aanwezig zouden kunnen zijn? Leg het broekje dan voor de zekerheid nog een paar dagen in de in de vriezer, zowel motten als larven en eitjes overleven de vrieskoude niet. Zo weet je zeker dat je geen hele mottenmaatschappij opbergt!

Lanoliseren voor opbergen of juist niet?

‘Niet te veel en niet te weinig’, zegt Svenja van Jovoh die wollen overbroekjes maakt. ‘Door ze te vettig op te bergen kan het wolbroekje op den duur gaan stinken maar berg het ook niet zonder lanoline op want dan kan de wol gaan breken’. Lanoliseren is dus geen must, je zou het wel kunnen wassen met een verzorgend wasmiddel waar een percentage lanoline in zit. Dit wasmiddel is ook aan te raden voor wollen kleertjes.

Cederhout

cederhouten ballen om bij je wolbroekjes te plaatsen zo weer je motten af

Onze volgster en tevens kraamverzorgende Karin gaf aan dat cederhout een afstotende werking heeft op motten, door dit soort bolletjes of kralen toe te voegen aan je wolbroekjes maak je het nog onaantrekkelijker voor de knappe mot die toch binnen is gekomen. Karin is zelf enthousiast over deze cederhouten ringen en ballen.

Hermetisch afsluiten

Wist je dat larven van motten door dun plastic en karton heen kunnen bijten? Een plastic tasje dichtplakken is dus niet afdoende. Een goed afsluitbare kunststof bak heeft daarom de voorkeur. Maak hem voor de zekerheid nog even goed schoon voor je de wolbroekjes hier in opbergt.

Kennis delen

Knappe mot die nu nog bij de wolbroekjes komt!!! Mocht je zelf nog een tip hebben reageer dan vooral onderin de opmerkingen..

 

wasbare luiers in plastic bak opbergen voor langere tijd (blog Billenboetiek).jpeg

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

2 reacties op “Hoe berg ik mijn wasbare luiers voor langere tijd op?

  1. Daphne zegt:

    Nog een aanvullende tip. In plaats van de wastabjes te sluiten, kan je ze beter tot een luier vouwen en sluiten. Ik had ze 5 jaar lang met gesloten wastabjes opgeborgen en heb moeite het klittenband weer recht te krijgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.