WASBARE LUIERS OP HET KINDERDAGVERBLIJF 

wasbare luiers in kinderdagverblijven billenboetiek blog

Af en toe worden we gebeld door een kinderdagverblijf. Of we wat uitleg zouden kunnen geven over onze herbruikbare luiers. Dan komen we vaak terecht op een informatieavond voor ouders maar een enkele keer is de informatie ook puur voor de leidsters van het kinderdagverblijf zelf. Dan komt Anne met zijn doos vol luiers vaak midden in een pauze van een studiemiddag en spreekt hij een stuk of 16 soms zeer sceptisch kijkende meiden aan. De wasbare luier heeft een oubollig en vooral vies imago, dat zit er diep bij iedereen ingebakken. Het verhaal zelf enthousiasmeert nog niet direct maar zodra de luiers erbij komen is het ijs vaak gebroken. “Ah, zien ze ze er zó uit? Mag ik die met die uiltjes eens?!”

Na zo’n avond is het beeld van de wasbare luier veranderd van een doek met spelden en vooral veel poep naar een schattig, milieuvriendelijk alternatief voor die wegwerpluier met ‘gewoon’ een inlegvel dat de ontlasting opvangt. Hoe makkelijk kan het zijn! Het liefst zouden we bij alle kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, creches en gastouders langs komen om zo het luierevangelie te verspreiden.

Soms is het voor ouders lastig om door het stigma van de ouderwetse luier heen te breken en aan te geven dat ze graag hun kind in wasbaar verschoond zouden willen hebben. Hier een paar tips die zouden kunnen helpen:

Neem je luiers eens mee naar het kinderdagverblijf. Echt waar, het beeld dat buitenstaanders van wasbare luiers hebben is vaak zo anders de werkelijkheid. Wanneer je zelf laat zien hoe eenvoudig het werkt is dat vaak al overtuigend genoeg.
Veel werk? Wanneer het ze veel werk lijkt zou je kunnen aanbieden om de luiers al als pakketjes klaar te maken voor ze. Dat zou kunnen betekenen dat je wat extra overbroekjes aanschaft zodat ze ook bij het verschonen het hele pakketje in de wetbag kunnen doen.
Hygiene. Wanneer de wasbare luiers als onhygiënisch worden gezien is het goed om je te bedenken dat feit en gevoel niet op een lijn hoeven te staan. Probeer er niet meteen fel tegenin te gaan, je kunt je ook bedenken dat je het fijn vindt dat de persoon hygiene belangrijk vindt. Wanneer je verder vraagt hebben ze vaak een beeld van luiers vol ontlasting die vervolgens in een tasje gestopt moeten worden. De leidsters werken vaak met handschoentjes. Het inlegvel is gemakkelijk met handschoentje en al te verwijderen. Dat kan al een hoop schelen.
Geef jouw beweegredenen aan. Wanneer je aangeeft waarom je graag wilt dat jouw kindje in wasbaar verschoond wordt betrek je de leidster erbij. Je kunt aangeven dat je kindje in deze omgeving waarschijnlijk zo’n 600 keer verschoond zal worden, dat je die berg luiers het liefst zo klein mogelijk houdt.
Niet mogelijk? Wanneer het om welke reden ook moeilijk wordt om je kind in wasbaar te laten verschonen zou je nog af kunnen spreken dat je je kindje wel brengt in eigen luiers. Je geeft dan enkel een wetbag mee voor de ene luier. Dit zorgt er voor dat je in ieder geval geen wegwerpluiers in huis hoeft te hebben.

Wat wij ouders altijd mee willen geven: wees niet te dogmatisch! Als het simpelweg even niet anders kan of uitkomt is er geen man overboord. Soms vertelt een klant ons wel beschaamd in de winkel dat kindlief laatst een pamper om had met een heel verhaal voor het waarom, maar dat moet ook gewoon kunnen. Echt, houd het ontspannen. Een ontspannen ouder is het allerbelangrijkste dat je je kind kunt bieden, daarna komt de rest. Iedere luier die je bespaart is mooi meegenomen. Deze boodschap zou je ook aan het kinderdagverblijf mee kunnen geven; ‘Heel fijn dat jullie met onze eigen luiers willen werken, mocht het nou om welke reden ook net even niet lukken, geen man overboord.’

Omdat onbekend dus vaak onbemind maakt hebben we speciaal voor ouders van de kinderdagverblijven een instructie gemaakt. Je zou ook de handleiding mee kunnen geven maar dat is een boekwerk waarin je net de juiste pagina moet vinden; niet handig wanneer je snel wilt verschonen. Ook wanneer je kindje te maken heeft met wisselende leiding is het prettig als er een snelle instructie voorradig is. Het formaat (A5) past prima in een mandje. Het is geplastificeerd en daardoor stevig en goed te reinigen.

Veel plezier en mocht je nog tips hebben rondom dit thema: Kom maar door!

Wasbare luiers instructie voor kinderdagverblijven Billenboetiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.