Vraag subsidie voor wasbare luiers aan!

“Ga naar je gemeente en vraag subsidie voor het luierpakket dat je gekocht hebt!!!!” Dat wij dit nog eens zouden zeggen. De Billenboetiek die altijd zo tegen het subsidiëren van wasbare luiers is geweest omdat wasbare luiers zichzelf terug verdienen. Díe Billenboetiek mailt nu haar klanten met de oproep om subsidie te vragen voor het pakket dat ze besteld hebben. Waarom???

Subsidie op wasbare luiers is eigenlijk niet nodig

Dat roepen wij al vanaf dag één (juni 2016). Een heel pakket wasbare luiers tot aan de zindelijkheid is best een investering. Dus een lening voor mensen met een laag inkomen lijkt ons een goed plan. Iedereen subsidie geven op wasbare luiers die zoveel kosten besparen vinden wij echter niet logisch.

Meer reclame maken voor wasbare luiers

Dat vinden wij wel een goed idee. Dus gemeenten: gebruik dat geld om meer informatie te geven over wasbare luiers. Laat je inwoners anno 2024 zien dat het leuke hippe broekjes zijn (geen lappen met spelden). En dat je met wasbare luiers zo’n 600 kilo minder afval hebt per kind. Hang overal posters op, beplak de vuilniswagen met een mooie foto (wij willen gerust materiaal aanleveren) en informeer je gemeente!

Gemeente De Fryske Marren wil wasbare luiers promoten blog vuilniswagenVoorbeeld hoe een vuilniswagen kan informeren over het voorkomen van afval.


Vergeet ook de oudere generatie niet
Informeer de hele gemeenschap. Juist de (aanstaande) opa’s en oma’s zijn vaak negatief over wasbare luiers. Van onze klanten horen wij heel vaak dat hun ouders zoiets zeggen als: ‘kind waar begin je aan?’. Juist deze generatie heeft bij wasbare luiers nog het beeld van spelden en lappen, hard zwoegen met wassen. Niet raar dat ze zo negatief staan tegenover de keuze voor wasbare luiers.

Zo ook jongeren en kinderen

Die zijn over een paar jaar de nieuwe ouders. Door hen te laten zien dat de keuze voor wasbare luiers normaal en logisch is, zal die stap in te toekomst niet zo groot zijn!

Toch die subsidie!

Zo stonden we er nog steeds in totdat we onderstaande mail kregen van beleidsmedewerker Jan ten Klooster van de gemeente Aalten over een klant die subsidie had aangevraagd en de oproep om hier meer over te communiceren. Hier werden we toch wel heel erg blij van. Met diens goedkeuren heb ik dit bericht gedeeld.

Enthousiast bericht van Beleidsmedewerker Jan ten Klooster over de subsidie van wasbare luiers in de gemeente Aalten

Toen we deze mail ontvingen werden zelfs wíj enthousiast over de subsidieregeling!

 

Hoewel we nog steeds denken dat het subsidiegeld het best via een brede campagne besteed zou kunnen worden is ook dit een initiatief dat wat ons betreft met beide handen gedragen mag worden want door die subsidie te vragen geef jij bij jouw gemeente aan dat je ze gebruikt. Dat je afval voorkomt! En met jou een heleboel andere inwoners. Door subsidie aan te vragen zien gemeenten dat de wasbare luier toch echt een serieus alternatief aan het worden is.

België/Nederland

België loopt absoluut voor op het subsidiëren van wasbare luiers. Waar Nederlandse gemeenten huiverig lijken om als gemeente gezamenlijk geld te bieden aan een specifieke doelgroep ‘de jonge ouder’ daar wordt in België heel nuchter geconcludeerd ‘deze ouder bespaart de hele gemeenschap 600kg afval’. In onderstaande tabel wordt duidelijk hoe breed deze subsidie gedragen wordt in België in tegenstelling tot Nederland.

Belgische Gemeenten die wasbare luiers subsidiëren: Aarschot, Alken, Arendonk, Begijnendijk, Berlare, Bertem, Beveren, Bierbeek, Brussel, Aarschot, Alken, Begijnendijk, Berlare, Bertem, Beveren, Bierbeek, Bilzen, Boortmeerbeek, Damme, Deerlijk, Deinze, Diepenbeek, Diest, Gent, Geraardsbergen, Grimbergen, Haacht, Halen, Halle, Harelbek, Heist-op-den-Berg, Herent Herentals, Herenthou, Herne, Herselt, Hoegaarden, Hoeilaart, Holsbeek, Hooglede, Hoogstraten Ichtegem, Ieper, Kapellen, Kortemark, Kortenberg, Kortrijk, Laakdal, Lanaken, Leuven, Lochristi, Lommel, Londerzeel, Machelen, Malle, Meise, Merelbeke, Mortsel, Ninove, Oostende, Oosterzele Opwijk, Oud-Turnhout, Oudenaarde, Overijse, Poperinge, Rijkevorsel, Ronse, Schelle, Sint-Lievens-Houtem, Sint-Niklaas, Stekene, Tervuren, Tessenderlo, Tremelo, Veurne, Vilvoorde, Waregem, Wichelen Zedelgem, Zemst, Zulte, Zwevegem en Zwijndrecht
Nederlandse Gemeenten die wasbare luiers op de kaart zetten: Aalten, Alkmaar, Deurne, Heerenveen, Hoeksche Waard, Reimerswaal en Tholen

Mocht je een gemeente missen? Bericht het vooral hieronder, we voegen hem dan toe!

Geen subsidie

Grote kans dus als jouw gemeente niet in bovengenoemde lijst staat dat er geen subsidie wordt verstrekt (en anders horen we het graag!!!). Toch loont het de moeite om te vragen aan je gemeente wanneer die subsidie er komt de gemeente heeft immers toch klimaatdoelstellingen te halen en wil toch toe naar minder afval?

Branchevereniging

Omdat het als winkel vaak moeilijk communiceren is met overheden zijn we met bijna alle wasbareluierwinkels in Nederland de Branchevereniging Wasbare Luiers (hierna BVWL) gestart en hoewel de BVWL nog in de kinderschoenen staat zijn we al druk bezig. Zo hebben zijn we op dit moment met vijf gemeenten actief aan de slag om wasbare luiers bekend te maken onder inwoners, is er onderzoek gedaan voor ons door studenten van Universiteit Utrecht hoe deze gemeenten te bereiken en zijn we ook met zorginstellingen en verloskundigen bezig. Op dit moment van schrijven (26 oktober 2023) zitten een aantal van onze leden aan tafel bij Rijkswaterstaat naast ook producenten van wegwerpluiers. Goed dat we nu van ons kunnen laten horen!

Branchevereniging Wasbare Luiers BVWL ter bevordering van afvalpreventie in de gemeente

 

 

Links

Blog over de Branchevereniging Wasbare Luiers

Bent u een gemeente medewerker? Dan raden we erg aan om naar de reacties onderin dit blog te kijken. Er zijn zo veel lezers die graag iets willen betekenen voor hun gemeente maar nul op rekest lijken te krijgen. We kunnen u makkelijk verbinden met deze persoon. Mocht uw gemeente er niet tussen zitten? De ervaring leert ons dat we bij één oproepje op de sociale media vaak veel reacties krijgen. Wilt u graag in contact komen met enthousiaste ouders die wasbare luiers gebruiken in uw gemeente? Schroom vooral niet om contact op te nemen, wij denken graag mee!

Blog over gemeenten en wasbare luiers

Dit blog is eind 2021 geschreven, vlak voor of tijdens de oprichting van de Branchevereniging. We beschrijven hier waar we tegen lopen bij gemeenten, de weinige kennis is die er lijkt te zijn op het gebied van luierafval en de naïviteit die er lijkt te zijn bij een grote gemeente als het gaat om samenwerkingen met grote wegwerpluiermerken.

Branchevereniging Wasbare Luiers (BVWL)

De Branchevereniging is echt gericht op overheden, zorgprofessionals en kinderdagverblijven/gastouders. Val je onder deze categorie of denk je dat je er onder zou moeten vallen? Neem dan vooral contact met ons op, we praten graag verder! Ben je een enthousiaste consument en wil je meer weten? Neem dan vooral contact je ons als winkel op, we horen het heel graag!

 

Campagne opgezet voor de gemeente Utrecht. Helaas bleken na week één kindjes niet op hun buikje te mogen liggen in campagnes en is de campagne na één week verwijderd 😖

Campagne voor gemeente Utrecht in 2019, samenwerking met de Billenboetiek. Helaas bleken kinderen in een campagne niet op hun huikje te mogen liggen en is daarom de campagne na één week stop gezet 😖

 

 

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

5 reacties op “Vraag subsidie voor wasbare luiers aan!

  1. Renske Muller zegt:

    Gemeente Emmen lezen jullie mee? Ik heb jullie zojuist gemaild en denk heel graag mee om wasbare luiers in Emmen weer de norm te maken 💪

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.