Maar waarom hebben jullie eigenlijk wegwerpluiers?

Wij houden van wasbare luiers. Zo. We hebben het gezegd. Was natuurlijk stiekem al wel een beetje duidelijk he? En tóch verkopen we wegwerpluiers. Waarom dan?

Muumi wegwerpluier zonder chloor foto kindje Billenboetiek Utrecht

Maak het jezelf vooral niet te moeilijk!

Ons motto? Gebruik wasbaar! Ook ons motto: maak het jezelf vooral niet zo moeilijk. Als je kraamhulp ab-so-luut geen wasbare luiers wil zien aan de pasgeboren-baby-billen gebruik dan vooral lekker wegwerp. Je hebt net een kind op de wereld gezet, je zit nog vol in de hormonen, op je roze wolk en vol slaapgebrek. Je hebt echt (geloof ons, écht) geen energie over om in discussie te gaan met je kraamhulp. Ga je op vakantie en heb je geen wasmachine in je huisje? Gebruik die periode even wegwerp. Het mag, heus. Want je gaat het uiteindelijk (weer) doen en daarmee bespaar je de wereld al zoveel afval!

Wegwerp? Doe het dan wel goed!

Hoewel we vinden dat je vooral niet te dogmatisch moet zijn zit er natuurlijk, wanneer je eventjes wegwerp gebruikt, wel een hoop verschil tussen wegwerpluiers. Je kunt naar de drogist rennen voor een pak Pampers, maar dan weet je zeker dat het vol plastic zit en je de Grote Baby-industrie sponsort. Het is dus ook met wegwerp echt lonend om te kiezen voor een merk dat binnen de mogelijkheden hun uiterste best doen. Daarom verkopen wij wegwerpluiers van het Finse merk Muumi.

Biologisch afbreekbaar?

Wegwerpluiers zijn per definitie niet biologisch afbreekbaar. Hoe mooi merken het soms ook kunnen voorspiegelen. Veel mensen denken hierdoor dat wegwerpluiers afbreekbaar zijn en brengen keurig netjes hun zakje met luiers naar speciale inzamelpunten. Helaas blijkt in vrijwel alle gevallen dat dit afval gewoon met het restafval verbrand wordt. Je kunt een ecologische luier ook niet bij het GFT afval deponeren, het is simpelweg niet afbreekbaar. Het ecologische labeltje op een luier zegt niks over de ingrediënten van de luier, maar slaat op het productieproces. Dat verloopt een stuk duurzamer dan bij gewone wegwerpluiers.

Waarom Muumi?

We hebben na een lange zoektocht bewust voor het Finse merk Muumi gekozen. Muumi is een Fins familiebedrijf dat al ruim 40 jaar bestaat en sinds 2006 dragen ze het Scandinavische keurmerk Nordic Swan. Dit toont dat ze een zeer streng milieubeleid toepassen op de productie van hun luiers, gecontroleerd door Nordic Swan. Muumi is ook heel transparant over het productieproces, iets dat wij erg belangrijk vinden. Verder is de verpakking afbreekbaar, worden er geen chloor en andere hormoonverstorende stoffen gebruikt en worden er voor de productie geen fossiele brandstoffen aangesproken. De houtpulp wordt gewonnen uit FSC gecertificeerd Fins bos. En last but not least: de luiers werken heel fijn en goed!

Tot slot

Het is enorm jammer dat er zoveel onduidelijkheid bestaat over al dan niet biologische/ecologische luiers en hun impact op het milieu. Het staat boven water dat je met wasbare luiers een betere keuze maakt, maar omdat wij ook begrijpen dat het soms handiger kan zijn om eventjes wegwerp te gebruiken hebben wij je het onderzoek naar eerlijke wegwerpluiers uit handen genomen. Onze wegwerpluiers vind je dus hier.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.