Bewegende Billen Blog
“Het lijkt zo’n dik pakket, zit dat een kindje niet in de weg?” Deze vraag krijgen wij regelmatig en dat is begrijpelijk als je wegwerp gewend bent. Daarom hoogste tijd om hier wat aandacht aan te geven.
Wat zegt de professional?
Een baby wil spelen, ontdekken, bewegen. En als ouder wil je natuurlijk dat je kindje zo vrij mogelijk kan bewegen. Vermoedelijk ontstaat daar de angst dat een dikker wasbaar luierpakketje dit in de weg staat. We snappen dat, we zijn zelf ook ouders en net als jullie willen we het beste voor onze kinderen. Daarom zijn we, om te beginnen, in contact getreden met iemand die alles af weet van beweging en kinderen. Aan het woord is fysiotherapeut en manueel therapeut Caya Bruggink.
“Door de Billenboetiek werd ik gevraagd of ik vanuit mijn vakgebied als fysiotherapeut uit kon leggen of wasbare luiers nou goed of slecht zijn voor de heupgewrichten.
Daar kan ik een vrij simpel antwoord op geven vanuit anatomisch perspectief bekeken; dit is eerder goed dan slecht. Waarom? Omdat de heup meer in de natuurlijke ruststand van het gewricht staat dan met een wegwerp luier. De ruststand van het heupgewricht is namelijk 30 graden flexie (voorwaarts), 30 graden abductie (zijwaarts) en enige exorotatie (naar buiten). Met een wasbare luier is het “pakketje” tussen de benen iets groter, maar voor de heupjes juist nog lekker ontspannen!”
Wat zegt de ervaringsdeskundige?
Fysiek gezien kan het dus absoluut geen kwaad voor een kindje om wasbare luiers te dragen, zelfs al is het het iets dikkere tweedelige systeem. Goed om te weten! Maar wellicht blijft bij jou de vraag of je kindje dan geen last heeft met bewegen? Daarvoor laten we graag collega Merit aan het woord.
“Op het gebied van bewegen hou ik mijn dochter goed in de gaten. Ik heb zelf een erfelijke bindweefselaandoening en de kans dat zij die aandoening heeft geërfd is 50%. Best flink dus en voor mij ook een reden om op vrij jonge leeftijd al een kinderfysiotherapeute in te schakelen om mee te kijken. Die trof een zeer tevreden kindje aan dat zelfs voorliep in haar ontwikkeling. Het nichtje van mijn dochter is 19 dagen ouder en draagt wegwerpluiers, perfect vergelijkingsmateriaal dus. Mijn dochter loopt over het geheel genomen niet achter in haar beweging en ontwikkeling. Ik zeg bewust ‘over het geheel genomen’ omdat elk kindje ergens wel verschilt en sneller of langzamer is op een bepaald punt. Maar ik heb een kindje dat rolt, zit, het me enorm moeilijk maakt op het verschoonkussen (het lijkt soms wel een rodeo om haar te verschonen!) en aanstalten maakt om te gaan kruipen. Ze is inmiddels 7,5 maand.”
Al met al…
Conclusie: Ja een wasbare luier is sowieso een dikker pakketje om de billetjes. Is dat erg? Nee. Uiteindelijk zal het per kind verschillen hoe snel ze zijn met bepaalde bewegingen, dit geldt ook voor kindjes in wegwerpluiers. Als we al ergens kritisch kunnen zijn dan is het dat we weleens horen dat een kindje 2 weken later is met omrollen of zitten. Dus ja, het kán. Maar of de kindjes daar nou zelf zo’n last van hebben? Kijk gerust eens op onze Instagram, waar we regelmatig foto’s plaatsen van héél blije kindjes in wasbare luiers. En dáár worden wij dan weer heel blij van.
Hier een hypermobiel kindje dat juist extra steun ervaart van de wat stevigere wasbare luiers! Onderweg gebruiken we soms wel eens wegwerpluiers en dat merk je dan meteen aan hoe lang hij bv zitten volhoudt (of volhield, toen het nog nieuw voor hem was). Inmiddels is hij wat groter en vouwt zich ook inclusief dat pakketje gewoon dubbel en in allerlei ingewikkelde yogahoudingen die ik hem nooit na zal kunnen doen. Geen enkel probleem, die luier!
Zo had ik het nog niet eens bekeken, wat ik moet oplossen met een bekkenband lossen onze hypermobiele kinderen gewoon op met wasbare luiers haha! Dank je wel voor deze invalshoek, het biedt natuurlijk ook stevigheid en dat kan hartstikke fijn zijn!
Bij mijn 3de begonnen met wasbaar die liep het snelste van ze alle 3! Liep met 9 maanden!
Onze dochter is met alles heel snel; rollen met ongeveer 4 maanden, kruipen met 7 maanden en haar eerste losse stapjes met 9 maanden. De wasbare luier is voor haar geen enkele belemmering.
Hier werd er gewoon gerold met vier maanden. Ik had niet het idee dat wasbaar een belemmering was. In die periode gebruikten we ook af en toe nog wegwerp en het was niet zo dat hij daar ineens zo veel beweeglijker in was. Met zitten, optrekken, staan en lopen heb ik echt niet het idee dat het pakketje in de weg zit of een belemmering voor hem vormt.
Kijk, je hebt dus uitstekend vergelijkingsmateriaal! Goed om te lezen dat je geen verschil ervaarde met wegwerp – en dat je zoon gewoon lekker zijn ding doet met een wasbaar luierpakketje aan!
Onze zoon rolde van rug naar buik met krap 3 maanden, van buik naar rug met precies 5 maanden. We gebruikten destijd nog weleens wegwerpluiers, maar dat maakte geen enkel verschil.
Bedankt voor dit artikel! Het consultatiebureau zei ook dat er geen zorgen hierover hoefde te zijn. Ik ben er wel wat onzeker over omdat ik zie dat mijn dochter (8 maanden nu) haar knieën iets minder ver kan optrekken en minder makkelijk naar voren kan zitten met de luier (tweedelig), en daar is de crèche dan ook weer kritisch over. Op zich is ze heel actief en ontwikkelt ze zich super goed! Tijgeren, veel op de buik ontdekken, heel sterk. Ik merk totaal geen verschil qua bewegelijkheid, ontdekkingsdrang of blijheid bij haar als ze af en toe een wegwerpluier draagt. Ik ga eens proberen wat er gebeurt als ik de boosters er overdag uitlaat.
Graag gedaan! Wat fijn dat ik je ermee heb kunnen helpen. Ik denk dat een crèche ook kritisch kan zijn vanwege ‘onbekend maakt onbemind’. Als iets van de norm afwijkt (zo jammer dat wasbaar nog geen norm is) dan is het vaak een zondebok. Zo ook met wasbaar. Terwijl toch wel uit de reacties blijkt dat het eigenlijk geen invloed heeft op de beweeglijkheid! Ga zo door want volgens mij doet je kindje het hartstikke goed!