6 redenen om voor wasbare luiers te kiezen

Als je een kindje verwacht komt er veel op je af, en moet je veel keuzes maken. Veel mensen gaan uit automatisme voor wegwerpluiers, maar wasbare luiers zijn weer in opkomst. En niet voor niks, want als je de vooroordelen opzij zet hebben wasbare luiers veel voordelen. In dit artikel zetten we er een paar voor je op een rijtje.

Wasbare luiers Billenboetiek Utrecht Totsbots Breberky Popolini luxepakket.jpeg

Makkelijk

We merken dat mensen soms nog wel denken dat wegwerpluiers makkelijker zijn dan wasbare luiers. Dat is niet zo: de moderne wasbare luier is voorgevormd en eenvoudig om te doen met klittenband of knoopjes. Je hoeft dus zeker niet meer te vouwen en te spelden! Heeft je kindje gepoept? Het inlegvel dat je gebruikt in de luier vangt het op, dit gooi je dus eenvoudig weg. Je vieze luiers mik je in de luieremmer met passend wasnet en als je klaar bent voor de was dan gaat het wasnet zo de machine in. Een kind kan letterlijk de was doen!

Schoon

Met wasbare luiers was je zo eens in de 2-3 dagen op 60 graden met een regulier kleurpoeder. Je hoeft dus geen ingewikkelde middelen in huis te halen, liever niet zelfs! Gebruik een katoenprogramma dat lang genoeg duurt. Terwijl de machine al het werk doet kun jij lekker een kop thee drinken of met je kinderen spelen. Is ‘ie klaar? Dan is het een kwestie van drogen op het droogrek en ze zijn weer schoon voor gebruik. Simpel toch? Overigens, als je ze goed wast ruiken wasbare luiers ook lekkerder dan wegwerpers, die als ze nat worden een weeïge lucht loslaten.

Billenboetiek blog over het wassen van wasbare luiers (met dank aan S4C Utrecht)

Mooi

Dit spreekt voor zich. Wegwerpluiers zijn saaie witte dingen waar wasbare luiers in vele prints en kleuren te verkrijgen zijn. Zachte pastelkleuren, vrolijke regenbogen of mooie bostaferelen: met wasbaar kan het allemaal. En hou je nou toevallig enorm van wit? Dat hebben we ook!

Goedkoper

Wasbare luiers zijn een flinke investering, dat zullen we niet ontkennen. Je betaalt feitelijk van geboorte tot zindelijkheid in 1 keer, waar je de bedragen met wegwerpluiers uitspreidt. Uiteindelijk zul je met wasbare luiers echter goedkoper uit zijn. Bij goed gebruik en goede wasroutine kunnen wasbare luiers vaak meerdere kindjes mee. Krijg je een tweede (of zelfs derde) kindje in de luiers? Dan ben je echt veel goedkoper uit!

Beter voor je kindje

Wasbare luiers zijn van stof, een zacht alternatief voor de huid van je kindje. Wegwerpluiers bevatten materialen die absorberen, maar vaak absorbeert dit materiaal zo goed dat het ook vocht onttrekt aan de huid. Dit is natuurlijk niet goed voor de huid en daarom heb je meer kans op luieruitslag. Daarnaast is stof (katoen of bamboe) precies wat het is: stof. In wegwerpluiers zitten meerdere ingrediënten die irritatie kunnen veroorzaken. Verder is het zo dat kindjes vaak eerder zindelijk zijn in wasbare luiers en wasbare luiers benadrukken de natuurlijke stand van de heupjes ook nog eens beter. Kortom; wasbaar is een betere keus voor je kindje!

Breberky overbroekje wasbare luiers Billenboetiek Utrecht Fotografie @femcoup.png

Beter voor het milieu

Met plusminus 44 wasbare luiers en 10 overbroekjes (maat 1 en 2 samen) bespaar je minstens 6000 wegwerpluiers van geboorte tot zindelijkheid! Per kindje heb je namelijk zoveel wegwerpluiers nodig. Kun je nagaan wat je aan afval bespaart met meerdere kindjes. Naast afval zijn de productie, verpakking en vervoer ook flink vervuilend. Het milieuvoordeel is vaak de nummer 1 reden waarom ouders voor wasbaar kiezen, maar wanneer ze ze eenmaal in gebruik hebben vinden de meeste mensen ze ook echt prettiger werken dan wegwerp.

Kijk voor meer informatie rustig rond op onze website, onze filmpjes zijn altijd een goed begin. Je kunt ook een afspraak maken voor een consult, bij ons in Nieuwegein of via Zoom.