WEGWERP vs WASBAAR

Klik op de infographic voor een grotere versie.

Billenboetiek Infographic Wasbaar vs. Wegwerp

Milieu

Wasbare luiers zijn goed voor het milieu, omdat er een enorme berg afval mee bespaard wordt. Van geboorte tot zindelijkheid produceert één kind ongeveer 6000 wegwerpluiers. Voor de productie van wegwerpluiers wordt veel plastic gebruikt, waarvoor veel ruwe olie nodig is. De productie van wasbare luiers kost natuurlijk ook energie en grondstoffen, maar ze worden intensiever gebruikt en kunnen aan het eind van hun levensduur makkelijker gerecycled worden. Het wassen van de luiers is ook belastend voor het milieu, maar zelfs als je altijd de droger gebruikt is je ecologische voetafdruk een stuk kleiner. De milieuvriendelijkheid van wasbare luiers is een belangrijk argument om over te stappen en de wegwerpluiers weg te werpen

Wasbare luiers zijn een flinke investering en dat schrikt veel mensen af. Wanneer je echter bekijkt hoeveel je in totaal voor één kind aan wegwerpluiers kwijt bent zie je dat je met wasbaar makkelijk honderden euro’s kan besparen. Met een tweede kind ben je helemaal goedkoop uit. De luiers heb je al, dus je betaalt alleen nog de waskosten en eventueel papieren inleggers waarin ontlasting wordt opgevangen.

Wasbare luiers zijn een gezonde keuze, om verschillende redenen. In wegwerpluiers zitten aardig wat chemicaliën, die bedoeld zijn om snel en veel vocht op te nemen. Die chemicaliën zijn daar zo goed in, dat ook de natuurlijke vochtbalans van de huid wordt beïnvloed. Dit levert al snel irritatie op. Daarnaast wordt ook uit de ontlasting razendsnel vocht onttrokken, waardoor een dikke, zure, plakkerige substantie overblijft. Deze is moeilijker van de billen te verwijderen, en door het poetsen ontstaat ook weer een geïrriteerde huid. Men vraagt ons vaak of ons kind niet veel uitslag krijgt van die wasbare luiers, maar onze ervaring is dat we zelden tot nooit crèmes hoeven te smeren. We verkopen ze wel, omdat veel ouders het prettig vinden om af en toe iets lekkers te smeren, maar dus meer als verwenproduct dan uit noodzaak.

Er is een verband aangetoond tussen een latere zindelijkheid en het gebruik van wegwerpluiers (kinderen worden steeds later zindelijk en naast factoren als eerder en vaker naar de kinderopvang speelt de opkomst van de wegwerpluier daarin een rol). En dat is ook logisch, natuurlijk. In een wegwerpluier wordt vocht zo snel opgenomen dat je kindje niet merkt dat het geplast heeft. In een wasbare luier merkt een kind wat er gebeurt en is het sneller in staat om in te grijpen. Een groot wegwerpmerk adverteert met teksten als: ’is je kind al 4 en nog steeds niet zindelijk, geen probleem, daar hebben we gewoon een luier voor’.

99 % van de baby’s in Nederland kruipt rond met een vuilniszak om hun billetjes. De fabrikanten zetten er vaak wel een aardig plaatje op, maar vanuit modieus oogpunt is het armoe troef. Wasbare luiers zijn er in vele materialen en vele dessins, waarmee naar hartelust gecombineerd kan worden. Kijk eens rond op onze site en laat je verleiden. We krijgen soms te horen dat kinderen in wasbare luiers een dikke kont hebben. In onze ervaring is het juist andersom: in wegwerpers hebben baby’s maar een raar klein kontje. We like big butts and we cannot lie…

Populaire producten

Maat 1, 2 & 3
 19,00 22,50

Accessoires

Zwemluier Totsbots

 16,00

Alle luiers

Blueberry Capri

 26,00