Hoe werkt het?   Waar te vinden   Wegwerp vs. Wasbaar

OVER ONS

Het Billenboetiek team

Hanna Tekstra en Anne Tekstra in de Billenboetiek foto=Leonard Walpot
Anne en Hanna van de Billenboetiek in de watertoren in Utrecht

 

 

Anne is afgestudeerd in Humanistiek en werkte daarvoor bij een platenzaak. Hij had nooit gedacht gepassioneerd over luiers te worden en moest zijn vooroordelen over wasbare luiers (en de mensen die ze gebruiken) even aan de kant zetten, maar was al snel helemaal om. Hij houdt van gemak, eenvoud, kwaliteit en design en vindt dat allemaal terug in de 21e-eeuwse wasbare luier.

Hanna is afgestudeerd theaterdocent en werkt nu voor de Nederlandse Spoorwegen. Door haar zijn de wasbare luiers in het gezin geïntroduceerd.

Imme is de oudste zoon en proefpersoon voor alle luiers van de Billenboetiek. Lev, zijn broertje helpt hem sinds kort met deze verantwoordelijke functie. Hun mening weegt zwaar, maar er zijn gelukkig ook freelance testers aan de Billenboetiek verbonden. 

Het gezin woont in Utrecht en wil heel Nederland, maar in eerste instantie vooral hun eigen stad aan de wasbare luier helpen. Wist je dat alleen al in Utrecht ieder jaar 9 miljoen kilo wegwerpluiers wordt gedumpt?

Hoe het begon

Op vakantie zag Hanna een kind in een prachtig luiertje rondkruipen en thuis ging ze ernaar op zoek. We verdiepten ons erin en kochten een mooi pakket. “Ik ben benieuwd hoe lang jullie het volhouden,” werd vaak tegen ons gezegd, wanneer we vertelden dat we bij onze zoon wasbare luiers wilden gaan gebruiken. Maar wanneer we die luiers lieten zien was de kritiek al snel verdwenen. “Zijn dát wasbare luiers?” is dan een veel gehoorde vraag. Ja, wasbare luiers hebben een flinke metamorfose doorgemaakt sinds de katoenen lappen met spelden. Onze jongste zoon gebruikt inmiddels de luiers van de oudste. Waar veel ouders voor hun tweede kind weer dik duizend euro aan wegwerpluiers uitgeven, kunnen wij met z’n vieren een keer extra op vakantie.

We zijn razend enthousiast over onze luiers en merken om ons heen dat ze nauwelijks bekend zijn. Maar wie ze ziet vindt ze leuk en vooroordelen verdwijnen als blauwe vloeistof in een wegwerpluier. Omdat we zochten naar een nieuwe uitdaging en ons enthousiasme graag doorgeven hebben we samen de Billenboetiek opgericht.


Onze Visie:

Wij zien dat we zelf moeten zorgen voor een wereld waarin natuur en mens beter behandeld worden. Iedereen doet dat op z’n eigen manier, wij willen met de Billenboetiek een berg afval besparen. Door wasbare luiers te gebruiken bespaart ons gezin met twee kinderen het milieu 12000 wegwerpluiers. Natuurlijk worden er bij ons per week twee tot drie extra wassen gedraaid, dat is ook zeker niet bevorderlijk voor het milieu. Maar daar wordt geen olie voor gewonnen (een niet hernieuwbare grondstof waarvan ook de winning en de bewerking slecht zijn voor het milieu). Door jullie ook aan de wasbare luiers te krijgen zorgen we met de Billenboetiek voor een wezenlijke bijdrage aan een beter milieu.

We hebben ervoor gekozen alleen luiers uit westerse landen te verkopen, omdat we geen inzicht hebben in de productiewijze en arbeidsomstandigheden in landen als China en daarnaast ook de economie en werkgelegenheid willen stimuleren. Zo komen al onze merken voornamelijk uit Europa en een enkel product uit de VS of Canada.

Wij geloven dat wasbare luiers modieus zullen worden. Omdat het duurzame en natuurlijke aspect mooi in de tijdsgeest past, maar vooral ook omdat ze er veel leuker uit zien dan die armoedige plastic wegwerpers. Met onze luiers kan en wil je gezien worden.

Ook willen we enkel de producten verkopen waar wij ècht tevreden over zijn. Natuurlijk verschillen kinderen en zal de ene luier beter aansluiten op een bepaald type kind dan de andere. Bij iedere luier vertellen we dan ook of je die blind kunt kopen of dat je hem beter eerst zou kunnen testen voor je grote getalen aan zou schaffen. Wij staan voor een eerlijk en degelijk advies zodat jullie tevreden zijn en voor lange duur de luiers kunnen gebruiken!

Ons ideaal is een echte luierspeciaalzaak in Utrecht, waar je kennis kan maken met de luiers en je kan laten voorlichten. Omdat het huren van een winkel enorm duur is werken we voorlopig vanuit huis. We komen in de regio Utrecht ook graag bij jullie langs om de diverse luiersystemen uit de doeken te doen.

Ons doel drie jaar geleden:

– Het begrip ‘wasbare luier’ in Utrecht bekend maken
– Het eerste jaar 300.000 wegwerpluiers besparen door 50 kinderen in de wasbare luiers te krijgen (net gelukt!)
– Kwalitatieve luiers verkopen van degelijke materialen, die onder goede arbeidsvoorwaarden zijn geproduceerd.

Ons Doel 2019:

– Ieder ouder kiest bewust voor wasbaar of wegwerpluiers.
– Middels heldere filmpjes tonen hoe makkelijk en betrouwbaar wasbare luiers zijn.
– 3.000.000 wegwerpluiers voorkomen.

Kijk eens rond op onze website, kom langs in de watertoren of neem contact met ons op voor meer informatie en advies. We horen graag van je.