Over ons    Wegwerp vs. Wasbaar   Waar te vinden

Hoe werken wasbare luiers?

We horen vaak dat mensen wel geïnteresseerd zijn, maar door alle verschillende systemen door de bomen het bos niet meer zien. Hoe werken wasbare luiers? We proberen je hier wat duidelijkheid te bieden. Mocht je nu nog steeds het bos niet zien app ons dan vooral (0630825108) of maak een afspraak om langs te komen. We helpen je graag!

Één ding nog voor we beginnen: Mensen denken vaak dat we serieus luiers vol poep in de wasmachine gooien maar dat is natuurlijk niet het geval. Voor de ontlasting hebben we heel simpel een inlegvel, dat leg je in de luier, vangt de ontlasting op en verwijder je heel gemakkelijk uit de luier.

Spring naar…
1. Tweedelig systeem, de meest betrouwbare optie
2. Alles-in-één systeem, eenvoudig voor bijvoorbeeld de kinderopvang
3. Inleggers systeem, asborberend en betaalbaar
4. Wat heb je verder nodig?
5. Hoe verschoon je?
6. Materialen
7. Kiezen


1. Tweedelig systeem

Absorberende basisluier + Waterafstotend overbroekje

De tweedelige luier vormt naar ons idee het meest betrouwbare systeem. Dit systeem van de losse basisluier die absorbeert en het overbroekje dat het geheel waterdicht maakt durven we blind te verkopen aan aanstaande ouders. Omdat dit systeem zo oerdegelijk is houdt het alle stormen binnen en heeft het genoeg absorptie om een hele nacht te kunnen dienen. Het voordeel van tweedelige systemen is dat ze beter passen bij verschillende typen kinderen, omdat ze preciezer omgedaan kunnen worden. De overbroekjes sluiten goed aan op de basisluiers en zitten er als het goed is aan alle kanten omheen. De tweedelige luiers van de Billenboetiek zijn onderling goed te combineren. Een Breberky overbroekje kan bijvoorbeeld uitstekend over een Bamboozle of een Snapfit basisluier. De basisluier gooi je direct na gebruik in de luieremmer. Overbroekjes worden minder snel vies en kunnen een aantal keer worden gebruikt voor je ze in de was gooit, daar heb je er dus minder van nodig.

We verkopen verschillende merken basisluiers en overbroekjes. De basisluiers zijn van een katoenen of bamboebadstof. De overbroekjes zijn van PUL, een waterafstotend en ademend kunststof.

Hier wordt een basisluier van Totsbots met overbroekje van Bambi Roxy omgedaan:


2. Alles in één systeem

Het absorberende gedeelte en het waterafstotende gedeelte zitten aan elkaar.

Totsbots peenutwrap wasbare luiers Billenboetiek Buzzy BeeDe alles-in-één luier is de luier waarin het absorberende gedeelte vast zit aan de waterafstotende buitenlaag. Je hebt dus echt één luier and that’s it. Deze luiers worden vaak omschreven als geschikt voor de kinderopvang en voor vaders. Wij vinden dat vaders daarmee ernstig onderschat worden, met een beetje oefening kan iedereen een tweedelige luier om doen, en dat geldt ook voor de kinderopvang. Maar de eenvoud van een alles-in-één-luier is voor veel mensen wel aantrekkelijk. Over het algemeen absorberen ze iets minder, dus zijn ze vooral voor overdag bedoeld. De alles-in-één luiers van de Billenboetiek hebben ieder hun eigen techniek en voor- en nadelen. Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste kenmerken, kijk op de productpagina’s om de luiers in meer detail te bekijken.

Hier wordt een kindje de Easyfit Star omgedaan:


3. Inleggers systeem

Absorberende inleggers/boosters + Waterafstotend overbroekje

Je hebt inleggers en je hebt boosters, naar ons idee is het allemaal hetzelfde; het absorbeert. Deze boosters kunnen los in een overbroekje geplaatst worden. Het mooie is dat je het aantal boosters kunt aanpassen op het plasgedrag van je kindje. Het is een vrij eenvoudig systeem en ook betaalbaar. Omdat de boosters geen elastieken hebben zal er vaker ontlasting in het overbroekje terecht komen waardoor je vaker het geheel zult moeten wassen. Om deze reden raden we dit systeem liever niet aan. We vinden de booster wel fijn om ‘s nachts toe te voegen aan de basisluier. Wanneer je kindje doorslaapt kan extra absorptie nodig zijn, daar zijn deze boosters perfect voor.

Hier zie je de drie verschillende systemen in een overbroekje van Milovia:


4. Wat je verder nodig hebt

In de luier doe je een inlegvel. Dit laat vocht goed door, maar vangt ontlasting op, zodat je het met poep en al weg gooit. Na gebruik gooi je  de luiers in de luieremmer (met klemmetjes, om geuren binnen, en nieuwsgierige kinderen buiten te houden). Daarin zit een wasnet, dat je als het vol zit met luiers en al in de wasmachine gooit. De luiers komen er tijdens de was vanzelf uit. Als je onderweg luiers verschoont, of je kind bij de kinderopvang, opa en oma, of de buren is, stop je de luiers in een wetbag, een goed afsluitende waterdichte tas. Dezelfde tas kan je vervolgens mee wassen.


5. Hoe verschoon je dan?

Vaak willen mensen weten hoe je een kindje verschoont in wasbare luiers. Hoe werk je met wasbare billendoekjes. Waar leg je precies dat inlegvel?  Waar laat je de vieze luier? Precies hierom hebben we een verschoning volgens de Billenboetiek gefilmd:


6. Materialen

De basluiers zijn van katoen- of bamboebadstof. De overbroekjes worden over het algemeen gemaakt van PUL, een ademend kunststof. Ook zou je bij de overbroekjes voor 100% wol kunnen kiezen.

De verschillende materialen brengen voor- en nadelen met zich mee. De voordelen van bamboe zijn dat het zacht is en dat het veel absorbeert. Keerzijde is dat het wat langer duurt om te drogen. Katoen droogt iets sneller, maar neemt weer iets minder vocht op. Wat ons betreft zijn deze absorptiecijfers te verwaarlozen, het is namelijk niet zo dat je je kind om 12u een luier om doet en kijkt tot hoe lang de luier het redt. Wanneer je dit zou doen dan zou het kunnen dat de ene luier een kwartier wint van de andere luier. Je hebt echter   een routine; wanneer je kind wakker wordt verschoon je, bij het volgende slaapje verschoon je weer, wanneer het gegeten heeft, etc. etc. Kies dus lekker voor de luier die jou het fijnst/mooist/leukst lijkt en ga daarvoor. Het is allemaal badstof en het absorbeert allemaal prima.

Bijna alle basisluiers hebben een kunststof kern, dit zorgt ervoor dat ze slijtvaster zijn waardoor ze langer mee kunnen. De Snapfit en de Ultrafit hebben beide ook een 100% organisch katoenen luier, houd er bij deze luiers dus rekening mee dat die iets sneller kunnen slijten.

Wanneer je vanuit het milieuperspectief een keuze wilt maken tussen katoen en bamboe dan is dat nog best moeilijk. We merken dat onderzoek dat hiernaar gedaan is zeer verschillende uitkomsten biedt. Bamboe lijkt een goede keuze omdat deze grassoort binnen twee weken volgroeid is en daarbij relatief weinig water nodig heeft. Echter voor de verwerking tot textiel worden er wel veel chemicaliën gebruikt. Daarnaast zorgt de kweek van Bamboe ook voor een vrij agressieve monocultuur. Er zijn twee verschillende manieren om bamboe tot textiel te verwerken, Totsbots kiest hierin wel voor het minst vervuilende proces. Voor de verwerking van katoen zijn minder chemicaliën nodig, maar katoen groeit weer langzaam, heeft dus ook veel water nodig en in de katoenteelt worden veel pesticiden gebruikt. Al het katoen van de luiers van popolini is biologisch geteeld, zeer waarschijnlijk zijn dit de meest milieuvriendelijke luiers in ons assortiment.


7. Kiezen

Heb je een vraag over de verschillende luiers, of zou je ze een keer in het echt willen bewonderen, app/mail/bel ons dan vooral of plan een afspraak in om langs te komen in Nieuwegein. We vertellen je graag meer en geven met plezier advies op maat.