Is het niet veel gedoe, met die wasbare luiers?
Nee, dat valt heel erg mee. Veiligheidsspelden komen er niet meer aan te pas en de hele dag luiers uitspoelen is ook verleden tijd. Een velletje papier vangt de ontlasting op en wordt weggegooid voor de luier de wasmachine in gaat. Wij vinden het milieu belangrijk, maar zetten er niet alles voor opzij. Wij besparen natuurlijk graag geld, maar willen daar ook niet te veel voor doen. Ja, het is een klein beetje meer werk om wasbare luiers te gebruiken, dat willen we niet ontkennen, maar als wij het kunnen kan jij het ook. Overigens is het ook veel gedoe om iedere week een pak luiers uit de supermarkt naar huis te slepen en vervolgens al dat afval aan de straat te zetten.

Is het niet vies, die wasbare luiers?
Luiers zijn per definitie vies, of je ze nou weggooit of wast. Wasbare luiers zijn als je ze goed wast schoner dan wegwerpluiers, waar veel chemicaliën in zitten. Je hoeft ze zelden uit te spoelen als je een papieren inlegvel gebruikt om de ontlasting op te vangen. Je bewaart de gebruikte luiers in een afgesloten emmer met een wasnet, en dat gooi je uiteindelijk met luiers en al in de wasmachine. Vieze verhalen horen wij het meest van ouders die wegwerpers gebruiken, over spuitpoep die tot aan de schouders boven de luier uit komt. Door het betere elastiek in onze luiers sluiten ze beter af en blijven dat soort horrorverhalen je bespaard.
Wat zijn de voordelen?

Zie hiervoor onze informatiepagina voor een uitgebreidere uitleg.
Alle grote en kleine voordelen die we tot nu toe hebben ontdekt:

  • Beter voor het milieu (minder materiaalgebruik, geschikt voor meerdere kinderen en uiteindelijk goed te recyclen)
  • Beter voor je portemonnee
  • Je kind is eerder zindelijk
  • Beter voor de huid van je kind (minder chemicaliën en geen razendsnel opgedroogde ontlasting tegen de gevoelige babybillenhuid)
  • Ziet er leuker uit
  • Geen weeïge chemische geur zoals bij wegwerpluiers
  • Minder lekkage van ontlasting, ook minder geur
Is mijn kind eerder zindelijk?
Een kind in een wegwerpluier beseft vaak niet dat het geplast heeft, simpelweg omdat het absorberende polyacrylaat de urine al weggezogen heeft voor het kind goed en wel uitgeplast is. Hierdoor leert het kind niet het signaal herkennen van een natte broek. Sterker nog, het is wel comfortabel, dus waarom zou het nog op een potje gaan zitten? Al dat gedoe terwijl het overal kan plassen waar het wil zonder consequenties. Een kind in wasbare luiers echter voelt direct wat het doet. Een klein kind heeft nog geen last van deze natte luier maar hoe ouder het kind wordt hoe liever het droog blijft en dus de voorkeur geeft aan het potje of de wc.
Is het niet slecht om een natte luier te dragen?

Onze ervaring is dat we zelden crèmes en balsems nodig hebben voor de billetjes van onze zoon. Het superabsorberende effect van wegwerpers werkt niet alleen voor de urine, maar ook voor de natuurlijke vochtbalans van de huid, waardoor die uitdroogt en sneller irriteert. In die zin hebben we liever een beetje natte billen dan extreem droge.

Ook is onze ervaring dat ontlasting in een wegwerpluier een stevige massa wordt, omdat het vocht door het absorberend polyacraat ook uit de ontlasting wordt gezogen. Deze droge en vaak zure ontlastingsmassa tegen de billetjes is moeilijker van de billetjes af te vegen en zorgt volgens ons ook voor die rode billetjes.

Wat heb ik er verder voor nodig?

Net als bij wegwerpluiers is het goed om een afsluitbare emmer te hebben. En twee wasnetten, die je direct vanuit de emmer met luiers en al in de wasmachine kan gooien. Twee stuks? Ja, als je het ene netje in de wasmachine doet, hang je het andere in de emmer. Daarnaast is het handig om een rol papieren inlegvellen te hebben, waarin de ontlasting wordt opgevangen. Voor onderweg is een waterdichte luiertas essentieel. Al deze artikelen vind je in onze afdeling accessoires.

Een afsluitbare emmer is bij een eerste kind misschien nog niet zo van belang, maar bedenk je de interesse van een ouder kind in de emmer wanneer je even niet kijkt. Het kliksysteem werkt heel eenvoudig maar is voor een kind niet zo maar te openen. Dat de emmer goed afsluit houdt natuurlijk ook nare luchtjes binnen.

Is het verschonen anders dan bij wegwerpers?
Voor het verschonen raden wij aan eerst de ontlasting weg te vegen met normaal wc-papier. Omdat niet, zoals bij wegwerpers, het vocht direct uit de ontlasting wordt getrokken, is het een stuk makkelijker af te vegen. Hierna kan de resterende viezigheid worden afgeveegd met vochtige doekjes, die er natuurlijk ook in een wasbare uitvoering zijn. Omdat je toch al aan het wasbaar luieren bent geslagen kunnen de wasbare billendoekjes direct mee in de luieremmer, scheelt ook weer in de kosten en spaart het milieu.
Kan ik de luiers ergens in het echt zien?
Jazeker, je bent welkom bij ons in de watertoren in Utrecht, daarnaast zijn we ook iedere woensdag te vinden voor informatie of het afhalen van bestellingen in de Boezemvriend in Amsterdam. In Utrecht zijn we bijna iedere werkdag aanwezig maar verstandig is het om ons even te mailen, appen of bellen zodat je zeker weet dat we tijd voor je hebben. Ook zijn er iedere week inloopmomenten, op deze manier kunnen we meerdere mensen tegelijk informeren. Het kan op zo’n moment best druk zijn, voel je vrij om individueel langs te komen wanneer je dat prettiger lijkt!
In andere winkels zie ik goedkopere luiers, hoe zit dat?
Dat klopt, andere winkels verkopen ook merken die in China gemaakt worden, waarvan moeilijk te zeggen is hoe de productie verloopt. Wij kiezen ervoor om geen luiers te verkopen die in China geproduceerd worden, waarvan ook duidelijk is waar de grondstoffen vandaan komen en hoe de arbeidsomstandigheden zijn. Wij willen dat iedereen beter wordt van onze luiers (behalve dan de aandeelhouders van Pampers).
Ik heb een lekkende luier, wat nu?

We hebben veel vertrouwen in de luiers die we verkopen. Lekkage kan echter in sommige gevallen voorkomen, maar daar is bijna altijd iets aan te doen.

Zorg in ieder geval dat je bij alles-in-één-luiers geen stof of naden van het absorberende gedeelte ziet uitsteken, en dat bij tweedelige luiers het overbroekje volledig over de basisluier heen zit. Als het absorberende gedeelte verzadigd is zal het vocht ergens een uitweg zoeken, dat is op te lossen door eerder te verschonen of een booster, een extra inlegger te gebruiken.

Experimenteer bij in maat verstelbare luiers met de verschillende maten, het zou kunnen dat een andere afstelling beter past en dus beter afsluit.

Het is mogelijk dat je teveel wasmiddel gebruikt, waardoor er resten in de luiers achterblijven. Dan nemen de luiers minder vocht op en zijn ze dus sneller verzadigd. Probeer de luiers een keer te ‘strippen’: draai een was zonder wasmiddel en kijk of het water in de machine schuimt. Zolang dit zo is komt er nog wasmiddel los, als het water niet meer schuimt kunnen je luiers er weer tegen.

Heb je alles al geprobeerd, of heb je wat extra hulp nodig? Neem contact met ons op, dan proberen we samen de oorzaak te achterhalen en het probleem op te lossen.

Onderweg ook wasbare luiers?

Met een waterdichte tas kun je een flink aantal vieze luiers droog en geurloos vervoeren. Afhankelijk van de grootte van je tas kun je dus op korte en lange reizen gewoon wasbare luiers blijven gebruiken en thuis wassen. Als je langer weg gaat en op reis niet kan wassen, kan je beginnen met wegwerpers. Neem wel je wasbare luiers en je luiertas mee, als je weer dicht genoeg bij je eigen wasmachine bent kan je weer overstappen.

Wij zijn ook niet te rigide, als het praktisch uit komt om af en toe een wegwerper te gebruiken moet je dat lekker doen. Onze eigen ervaring is dat dat bijvoorbeeld op vakantie handig kan zijn, maar wanneer het weer kan stappen we direct weer over op wasbaar, omdat we dat het prettigst vinden.