Wegwerp voor onderweg
Een volle luierzak (Totsbots) na een dagje KDV
Nog voor ons kindje geboren was lagen de wasbare luiers al klaar. Zo vrolijk voorgewassen te wachten op onze zoon. We wisten dat we hier echt voor wilden gaan maar hadden ook direct besloten dat we niet ‘te moeilijk’ zouden doen. Voor een dagje weg, vakantie, of voor gewoon even voor het gemak hadden we wegwerpluiers achter de hand. Het moest ten slotte wel ontspannen blijven!
Onze zoon werd geboren en als eerste grepen we naar wegwerpluiers. We durfden niet met meconium in wasbare luiers te verschonen. Bang dat de vlekken niet uit te wassen zouden zijn. Onze kraamverzorgster was zo enthousiast en hielp ons over dat drempeltje heen. Een steviger pakketje wanneer je wegwerp gewend bent maar het voelde goed, we gooiden niks meer weg.
Om de verlofperiode af te sluiten zijn we met ons drieën een weekendje weg geweest. Lekker makkelijk met wegwerpluiers. Tijdens dat weekend hebben we pas echt ingezien hoe makkelijk wasbaar eigenlijk is. Met wegwerpluiers heb je eigenlijk nog veel meer was. Ontlasting tot in het nekje, broekjes, rompertjes, shirtjes alles kon de was in. Aldaar nog andere merken gekocht, andere maten maar niks werkte voor ons zo goed als onze eigen luiers. Door het degelijke elastiek in de basisluier en tweede verdedigingslinie van het overbroekje is het bijna niet mogelijk voor ontlasting om te ontsnappen. Ook merkten we toen dat een wegwerpluier een heel chemisch luchtje krijgt wanneer het in contact komt met urine. Of dit zo gedaan om de ouder te stimuleren tot verschoning of omdat de korrels in contact komen met vocht weet ik niet maar aantrekkelijk was het voor ons niet meer. Het weekendje was top, afgezien van de lekkende/stikkende luiers en de berg was. Eenmaal thuis schaften we zo snel mogelijk een luierzak aan en besloten dat wegwerpluiers voor ons niet zo zeer makkelijk zijn.
Sindsdien kijken we of vakantiehuisjes, campings een wasmachine hebben. Dat zorgt voor een stuk ontspannender vakantie! Bij uitjes nemen we een wetbag mee. Voor maar één of twee verschoningen een klein zakkie en voor een dagje weg een wat grotere. Nu onze jongens inmiddels op het kinderdagverblijf zitten geven we ze hun eigen luiers mee met een grote wetbag (zie foto). Die krijgen we gevuld weer mee terug.
Een plastic zak kan je natuurlijk ook gebruiken om de vieze luiers in te bewaren het fijne echter van een wetbag is dat je die mee kunt wassen en zo dus af en aan kunt blijven gebruiken. Ook is zo’n wetbag gemaakt van PUL dat is een ademend materiaal waardoor je luiers nooit helemaal hermetisch afgesloten zullen zijn.
Trouwens die wegwerpluiers hadden we al die tijd nog liggen. Toen nummer twee geboren werd wilden we de meconiumperiode toch nog maar even in deze wegwerpluiers doen. De luiers bleken veel te groot voor een pasgeboren kleintje, tja dan toch maar meteen wasbaar!!! (Meconium prima uitgewassen, kraamverzorgster helemaal lyrisch!)
Ik ben een leidster op het betreffende kdv. En echt, ik werk zo graag mee aan het gebruik van wasbare luiers! Geen afval en het gebruik is net zo makkelijk!!
Wat wel meewerkt is dat we hier praten over lieve, meedenkende ouders, die de luiers in gebruiksklare pakketjes meenemen, zodat niemand daarmee hoeft te puzzelen. Al is dat waarschijnlijk ook een kwestie van even onder de knie krijgen.