Wasbare luiers op vakantie

Bamboozles van de Billenboetiek in Frankrijk op vakantie

“Op vakantie gaan we ècht geen wasbare luiers gebruiken” dat was het eerste dat wij dachten toen we voor wasbare luiers kozen. Zwanger en wel wisten we zeker dat we de uitjes en vakanties gewoon ontspannen zouden houden. Dus toen de koters er waren, de vakantie gepland stond en de auto voor de deur gingen de pampers om…

Wat een kleine kontjes opeens, een scherpe chemische lucht die we niet kenden en meer lekkage dan we gewend waren. Af en toe was het best makkelijk om zo’n luier weg te kunnen gooien maar het voelde ook raar. Wat gooiden we opeens veel weg. Ons werd heel duidelijk hoeveel luiers we het milieu al bespaard hadden!

Op onze locatie was geen wasmachine. Handwas was een optie geweest. Met onze meerlaagse basisluiers leek ons dat veel werk. Wasbare luiers zijn zeer verontreinigd wasgoed en het wassen van deze luiers is dus een serieuze onderneming. Wij zijn daarom toch met horten en stoten wegwerpluiers blijven gebruiken. Echter zodra we weer in de buurt van ons stulpje kwamen gingen de wasbare luiers weer om, wat een opluchting. Waarschijnlijk was het autostoeltje net zo opgelucht.

Onze conclusie:
Voor een ontspannen en lekvrije vakantie is een wasmachine een vereiste! Alle huisjes en campings waar we vanaf dat moment verbleven was de wasmachine gecheckt. Nog altijd hadden we wat wegwerpluiers van die eerste vakantie mee voor het geval dat. Nooit hebben we ze hoeven gebruiken. Eindelijk ontspannen op vakantie!

Twijfels?
Wat het belangrijkste is; je bent op vakantie. Vakantie is tijd om te ontspannen, plezier te hebben en niet te veel te moeten. Wanneer je twijfelt of wasbare luiers in dat plaatje passen neem dan zowel wasbaar als wegwerp mee. Bekijk wat voor jou werkt en houd je vooral niet vast aan een bepaald dogma. Je gebruikt immers doorgaans wasbare luiers dus je hebt sowieso al ontzettend veel wegwerp bespaard en het gevoel dat het op een bepaalde manier móét is geen ingrediënt voor een onbezorgde vakantie!

Campingtip:
Uit onvrede over de bergen afval die wegwerpluiers alleen op haar camping wekelijks al opleveren heeft campingeigenaresse Eva Branderhorst van camping Le Paradou de stelregel: “Luierwasjes zijn kosteloos.” Zulke campingeigenaressen verdienen een wasbaar lintje!!! Voor de criticasters die nog durven denken dat dit haar ook direct in de afvalportemonnee scheelt; niks ervan het afval wordt iedere week opgehaald ongeacht de hoeveelheid. Eva gebruikt zelf ook wasbare luiers en wordt blij van iedere luierlijn die ze ziet hangen.

Wasmachine:
Nog een puntje om mee te nemen; niet alle wasmachines hebben dezelfde kwaliteit als je eigen vertrouwde bakkie. Mocht je een hete was willen doen dan is het niet onverstandig om eens tegen het glas te voelen of het water wel warm wordt. Soms wast heel oude apparatuur enkel nog koud al zet je hem op de hoogste stand. Meestal geen probleem maar wat de luierwas betreft dood je dus geen bacteriën.

Mocht je geen wasmachine tot je beschikking hebben maar wel heel graag wasbare luiers willen gebruiken dan is het aan te raden om een gemakkelijk drogend systeem te kiezen dat je eenvoudig op de hand kunt wassen. Je kunt dan denken aan losse boosters in een overbroekje of een hydrofieldoek. Deze laatste hoef je niet perse met een speld te sluiten, dit kan ook met een snappi of je legt hem eenvoudig in het overbroekje. Het voordeel van deze systemen is dat ze redelijk eenvoudig te reinigen zijn en niet dik waardoor ze snel drogen.

Wegwerptip:
Mocht je kiezen voor wegwerp neem dan toch een paar overbroekjes mee. Mocht je lekkage ervaren dan kan zo’n broekje het verschil maken tussen schone en vieze kleertjes!

Een dingetje; vergeet de inlegvellen niet!!!!!!!!!!!!!!!

Wasbare luiers in Bretagne blog billenboetiek 

Scouting landgoed in Zeewolde - blog - Billenboetiek

Luiers op vakantie zwitserland Kathrin Felber

wasbare luiers op vakantie Camping Morgenrood in Oisterwijk Billenboetiek Oscar Farg

 

Heb jij nog vakantietips of foto’s?! Kom maar door!!! (foto’s per mail dan plaatsen we ze hier)

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Een reactie op “Vakantie

  1. Tineke zegt:

    En als het dan toch een keer moet hebben wij bamboe wegwerpluiers ontdekt geen stank geen lekkage geen hangluier..en afbreekbaar voor 70% van bamboe wat netjes geteeld en verwerkt word( no spon helaas) gewoon enthousiast geworden tijdens een vakantie waar we niet konden wassen. En dat met een veel poepende en plassende baby vooral in de nacht die ook niet tegen pampers kan…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.