Vraag subsidie voor wasbare luiers aan!

“Ga naar je gemeente en vraag subsidie voor het luierpakket dat je gekocht hebt!!!!” Dat wij dit nog eens zouden zeggen. De Billenboetiek die altijd zo tegen het subsidiëren van wasbare luiers is geweest omdat wasbare luiers zichzelf terug verdienen. Díe Billenboetiek mailt nu haar klanten met de oproep om subsidie te vragen voor het pakket dat ze besteld hebben. Waarom???

Tegen subsidie

Al vanaf dag één (juni 2016) roepen wij dat subsidies voor wasbare luiers zelf onnodig zijn. Een heel pakket is een behoorlijke investering dus een lening voor de minima zou zeker een optie kunnen zijn maar om iedereen subsidie te verschaffen op een product dat zoveel kosten bespaart is naar onze mening niet logisch in een tijd waarin ieder subsidiedubbeltje omgedraaid moet worden. Campagnevoering om de wasbare luier bekender te maken is naar ons idee wel waardevol dus gemeenten stop wat ons betreft die gelden in een informerende campagne óver wasbare luiers. Maak je inwoners bekend met wasbare luiers anno 2023 en laat ze zien dat het leuke hippe broekjes zijn (geen lappen met spelden) en dat ze zo’n 600 kilo afval voorkomen per kind. Hang overal posters op, beplak de vuilniswagen met een mooie foto (wij willen gerust materiaal aanleveren) en informeer ouders! En nog een belangrijke tip hierin: Informeer de hele gemeenschap. Het is goed om te weten dat juist de oudere generatie de grootste scepticus is in dit verhaal. Hoevaak hebben wij wel niet klanten over hun ouders gehoord met de zin ‘kind waar begin je aan?’. Juist deze generatie heeft een beeld van spelden en lappen, hard zwoegen met wassen, niet gek dat ze met zo’n beeld negatief staan tegenover een dergelijke keuze. En vergeet ook niet jongeren en kinderen, zij zijn over een paar jaar de volgende generatie ouders. Door voor hen wasbare luiers te normaliseren zal de stap in te toekomst niet zo groot zijn!

Gemeente De Fryske Marren wil wasbare luiers promoten blog vuilniswagenVoorbeeld hoe een vuilniswagen kan informeren over het voorkomen van afval.

En toch die subsidie!

Zo stonden we er nog steeds in totdat we onderstaande mail kregen van beleidsmedewerker J. H. ten Klooster van de gemeente Aalten over een klant die subsidie had aangevraagd en de oproep om hier meer over te communiceren. Hier werden we toch wel heel erg blij van. Met diens goedkeuren heb ik dit bericht gedeeld.

Enthousiast bericht van Beleidsmedewerker Jan ten Klooster over de subsidie van wasbare luiers in de gemeente Aalten

Toen we deze mail ontvingen werden zelfs wíj enthousiast over de subsidieregeling!

 

Hoewel we nog steeds denken dat het subsidiegeld het best via een brede campagne besteed zou kunnen worden is ook dit een initiatief dat wat ons betreft met beide handen gedragen mag worden want door die subsidie op te eisen geef jij bij jouw gemeente aan dat je ze gebruikt. Dat je afval voorkomt! En met jou een heleboel andere inwoners. Door subsidie aan te vragen zien gemeenten dat de wasbare luier toch echt een serieus alternatief aan het worden is.

België/Nederland

België loopt absoluut voor op het subsidiëren van wasbare luiers. Waar Nederlandse gemeenten huiverig lijken om als gemeente gezamenlijk geld te bieden aan een specifieke doelgroep ‘de jonge ouder’ daar wordt in België heel nuchter geconcludeerd ‘deze ouder bespaart de hele gemeenschap 600kg afval’. In onderstaande tabel wordt duidelijk hoe breed deze subsidie gedragen wordt in België in tegenstelling tot Nederland.

Belgische Gemeenten die wasbare luiers subsidiëren: Aarschot, Alken, Arendonk, Begijnendijk, Berlare, Bertem, Beveren, Bierbeek, Brussel, Aarschot, Alken, Begijnendijk, Berlare, Bertem, Beveren, Bierbeek, Bilzen, Boortmeerbeek, Damme, Deerlijk, Deinze, Diepenbeek, Diest, Gent, Geraardsbergen, Grimbergen, Haacht, Halen, Halle, Harelbek, Heist-op-den-Berg, Herent Herentals, Herenthou, Herne, Herselt, Hoegaarden, Hoeilaart, Holsbeek, Hooglede, Hoogstraten Ichtegem, Ieper, Kapellen, Kortemark, Kortenberg, Kortrijk, Laakdal, Lanaken, Leuven, Lochristi, Lommel, Londerzeel, Machelen, Malle, Meise, Merelbeke, Mortsel, Ninove, Oostende, Oosterzele Opwijk, Oud-Turnhout, Oudenaarde, Overijse, Poperinge, Rijkevorsel, Ronse, Schelle, Sint-Lievens-Houtem, Sint-Niklaas, Stekene, Tervuren, Tessenderlo, Tremelo, Veurne, Vilvoorde, Waregem, Wichelen Zedelgem, Zemst, Zulte, Zwevegem en Zwijndrecht
Nederlandse Gemeenten die wasbare luiers op de kaart zetten: Aalten, Alkmaar, Deurne, Heerenveen, Hoeksche Waard, Reimerswaal en Tholen

Mocht je een gemeente missen? Bericht het vooral hieronder, we voegen hem dan toe!

Branchevereniging

Omdat het als winkel vaak moeilijk communiceren is met overheden zijn we met bijna alle wasbareluierwinkels in Nederland de Branchevereniging Wasbare Luiers (hierna BVWL) gestart en hoewel de BVWL nog in de kinderschoenen staat zijn we al druk bezig. Zo hebben zijn we op dit moment met vijf gemeenten actief aan de slag om wasbare luiers bekend te maken onder inwoners, is er onderzoek gedaan voor ons door studenten van Universiteit Utrecht hoe deze gemeenten te bereiken en zijn we ook met zorginstellingen en verloskundigen bezig. Op dit moment van schrijven (26 oktober 2023) zitten een aantal van onze leden aan tafel bij Rijkswaterstaat naast ook producenten van wegwerpluiers. Goed dat we nu van ons kunnen laten horen!

Branchevereniging Wasbare Luiers BVWL ter bevordering van afvalpreventie in de gemeente

 

 

Links

Blog over de Branchevereniging Wasbare Luiers

Bent u een gemeente medewerker? Dan raden we erg aan om naar de reacties onderin dit blog te kijken. Er zijn zo veel lezers die graag iets willen betekenen voor hun gemeente maar nul op rekest lijken te krijgen. We kunnen u makkelijk verbinden met deze persoon. Mocht uw gemeente er niet tussen zitten? De ervaring leert ons dat we bij één oproepje op de sociale media vaak veel reacties krijgen. Wilt u graag in contact komen met enthousiaste ouders die wasbare luiers gebruiken in uw gemeente? Schroom vooral niet om contact op te nemen, wij denken graag mee!

Blog over gemeenten en wasbare luiers

Dit blog is eind 2021 geschreven, vlak voor of tijdens de oprichting van de Branchevereniging. We beschrijven hier waar we tegen lopen bij gemeenten, de weinige kennis is die er lijkt te zijn op het gebied van luierafval en de naïviteit die er lijkt te zijn bij een grote gemeente als het gaat om samenwerkingen met grote wegwerpluiermerken.

Branchevereniging Wasbare Luiers (BVWL)

De Branchevereniging is echt gericht op overheden, zorgprofessionals en kinderdagverblijven/gastouders. Val je onder deze categorie of denk je dat je er onder zou moeten vallen? Neem dan vooral contact met ons op, we praten graag verder! Ben je een enthousiaste consument en wil je meer weten? Neem dan vooral contact je ons als winkel op, we horen het heel graag!

 

Campagne opgezet voor de gemeente Utrecht. Helaas bleken na week één kindjes niet op hun buikje te mogen liggen in campagnes en is de campagne na één week verwijderd 😖

Campagne voor gemeente Utrecht in 2019, samenwerking met de Billenboetiek. Helaas bleken kinderen in een campagne niet op hun huikje te mogen liggen en is daarom de campagne na één week stop gezet 😖

 

 

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.