Nee, dat valt heel erg mee. Veiligheidsspelden komen er niet meer aan te pas en de hele dag luiers uitspoelen is ook verleden tijd. Een velletje papier vangt de ontlasting op en wordt weggegooid voor de luier de wasmachine in gaat. Wij vinden het milieu belangrijk, maar zetten er niet alles voor opzij. Wij besparen natuurlijk graag geld, maar willen daar ook niet te veel voor doen. Ja, het is een klein beetje meer werk om wasbare luiers te gebruiken, dat willen we niet ontkennen, maar als wij het kunnen kan jij het ook. Overigens is het ook veel gedoe om iedere week een pak luiers uit de supermarkt naar huis te slepen en vervolgens al dat afval aan de straat te zetten of naar inzamelpunten te brengen. 

Luiers zijn per definitie vies, of je ze nou weggooit of wast. Wasbare luiers zijn als je ze goed wast schoner dan wegwerpluiers, waar veel chemicaliën in zitten. Je hoeft ze zelden uit te spoelen als je een papieren inlegvel gebruikt om de ontlasting op te vangen. Je bewaart de gebruikte luiers in een afgesloten emmer met een wasnet, en dat gooi je uiteindelijk met luiers en al in de wasmachine. Vieze verhalen horen wij het meest van ouders die wegwerpers gebruiken, over spuitpoep die tot aan de schouders boven de luier uit komt. Door het betere elastiek in onze luiers sluiten ze beter af en blijven dat soort horrorverhalen je bespaard.

Zie hiervoor onze informatiepagina voor een uitgebreidere uitleg.
Alle grote en kleine voordelen die we tot nu toe hebben ontdekt:

  • Beter voor het milieu (minder materiaalgebruik, bij goed onderhoud geschikt voor meerdere kinderen en uiteindelijk goed te recyclen)
  • Beter voor je portemonnee
  • Je kind is over het algemeen eerder zindelijk
  • Beter voor de huid van je kind (minder chemicaliën en geen razendsnel opgedroogde ontlasting tegen de gevoelige babybillenhuid)
  • Ziet er leuker uit
  • Geen weeïge chemische geur zoals bij wegwerpluiers
  • Minder lekkage van ontlasting, ook minder geur

Vanaf de geboorte! Er is eigenlijk geen reden om te wachten tot een bepaalde leeftijd of gewicht. Ja, we zullen eerlijk zijn: Je zult vast denken dat er meer luier dan kindje is, de eerste keer dat je wasbaar aantrekt. Maar het kindje zelf heeft daar geen last van en het evenwicht wordt vanzelf hersteld naarmate je kindje groeit. Wil je toch liever wachten tot je kindje ietsjes ouder is? Doe vooral waar je je comfortabel bij voelt: beter later in wasbaar dan altijd wegwerp!

Een kind in een wegwerpluier beseft vaak niet dat het geplast heeft, simpelweg omdat het absorberende polyacrylaat de urine al weggezogen heeft voor het kind goed en wel uitgeplast is. Hierdoor leert het kind niet het signaal herkennen van een natte broek. Sterker nog, het is wel comfortabel, dus waarom zou het nog op een potje gaan zitten? Al dat gedoe terwijl het overal kan plassen waar het wil zonder consequenties. Een kind in wasbare luiers echter voelt direct wat het doet. Een klein kind heeft nog geen last van deze natte luier maar hoe ouder het kind wordt hoe liever het droog blijft en dus de voorkeur geeft aan het potje of de wc.

Onze ervaring is dat we zelden crèmes en balsems nodig hebben voor de billetjes van onze zoon. Het superabsorberende effect van wegwerpers werkt niet alleen voor de urine, maar ook voor de natuurlijke vochtbalans van de huid, waardoor die uitdroogt en sneller irriteert. In die zin hebben we liever een beetje natte billen dan extreem droge.

Ook is onze ervaring dat ontlasting in een wegwerpluier een stevige massa wordt, omdat het vocht door het absorberend polyacraat ook uit de ontlasting wordt gezogen. Deze droge en vaak zure ontlastingsmassa tegen de billetjes is moeilijker van de billetjes af te vegen en zorgt volgens ons ook voor die rode billetjes.

Net als bij wegwerpluiers is het goed om een afsluitbare emmer te hebben. En twee wasnetten, die je direct vanuit de emmer met luiers en al in de wasmachine kan gooien. Twee stuks? Ja, als je het ene netje in de wasmachine doet, hang je het andere in de emmer. Daarnaast is het handig om een rol papieren inlegvellen te hebben, waarin de ontlasting wordt opgevangen. Voor onderweg is een waterdichte luiertas essentieel. Al deze artikelen vind je in onze afdeling accessoires.

Een afsluitbare emmer is bij een eerste kind misschien nog niet zo van belang, maar bedenk je de interesse van een ouder kind in de emmer wanneer je even niet kijkt. Het kliksysteem werkt heel eenvoudig maar is voor een kind niet zo maar te openen. Dat de emmer goed afsluit houdt natuurlijk ook nare luchtjes binnen.

Voor het verschonen raden wij aan eerst de ontlasting weg te vegen met normaal wc-papier. Omdat niet, zoals bij wegwerpers, het vocht direct uit de ontlasting wordt getrokken, is het een stuk makkelijker af te vegen. Hierna kan de resterende viezigheid worden afgeveegd met vochtige doekjes, die er natuurlijk ook in een wasbare uitvoering zijn. Omdat je toch al aan het wasbaar luieren bent geslagen kunnen de wasbare billendoekjes direct mee in de luieremmer, scheelt ook weer in de kosten en spaart het milieu.
Jazeker, je bent welkom bij ons op Ravenswade 212A in Nieuwegein, daarnaast zijn we ook met enige regelmaat te vinden voor informatie of het afhalen van bestellingen in de Boezemvriend in Amsterdam. In Nieuwegein zijn we bijna iedere werkdag aanwezig – je kunt na het maken van een afspraak je bestelling afhalen of een consult bijwonen. Zie voor de actuele consultdata de homepage.
Dat klopt, wij kiezen er bewust voor om enkel luiers te verkopen die geproduceerd worden in Europa. Dit wil niet zeggen dat een luier uit bv China slecht zouden zijn echter is deze markt voor ons oncontroleerbaar. Daarnaast supporten we ook graag de arbeidsmarkt in Europa. Doordat tijdens de val van de muur veel textielindustrie naar Azie is verschoven verdwijnt daarmee ook de kennis op dit gebied. In Nederland is het onder andere hierdoor erg moeilijk geworden om een luier te laten produceren. De eigenaar van Popolini vertelde ons dat het leegstaande ateliers in Hongarije waarvan de productie naar China was verplaatst weer werkend heeft gemaakt, door haar textiel daar te laten produceren. Dit soort initiatieven ondersteunen wij graag. Daar hoort een eerlijke prijs ook bij. Toch worden er in Europa meerdere merken verkocht die we niet in ons assortiment hebben. We hebben deze producten vaak uitgebreid getest, ze voldeden dan niet door onze kwaliteitsen.

We hebben veel vertrouwen in de luiers die we verkopen. Lekkage kan echter in sommige gevallen voorkomen, maar daar is bijna altijd iets aan te doen.

Zorg in ieder geval dat je bij alles-in-één-luiers geen stof of naden van het absorberende gedeelte ziet uitsteken, en dat bij tweedelige luiers het overbroekje volledig over de basisluier heen zit. Als het absorberende gedeelte verzadigd is zal het vocht ergens een uitweg zoeken, dat is op te lossen door eerder te verschonen of een booster, een extra inlegger te gebruiken.

Experimenteer bij in maat verstelbare luiers met de verschillende maten, het zou kunnen dat een andere afstelling beter past en dus beter afsluit.

Het is mogelijk dat je teveel wasmiddel gebruikt, waardoor er resten in de luiers achterblijven. Dan nemen de luiers minder vocht op en zijn ze dus sneller verzadigd. Probeer de luiers een keer te ‘strippen’: draai een was zonder wasmiddel en kijk of het water in de machine schuimt. Zolang dit zo is komt er nog wasmiddel los, als het water niet meer schuimt kunnen je luiers er weer tegen.

Heb je alles al geprobeerd, of heb je wat extra hulp nodig? Neem contact met ons op, dan proberen we samen de oorzaak te achterhalen en het probleem op te lossen.

Met een waterdichte tas kun je een flink aantal vieze luiers droog en geurloos vervoeren. Afhankelijk van de grootte van je tas kun je dus op korte en lange reizen gewoon wasbare luiers blijven gebruiken en thuis wassen. Als je langer weg gaat en op reis niet kan wassen, kan je beginnen met wegwerpers. Neem wel je wasbare luiers en je luiertas mee, als je weer dicht genoeg bij je eigen wasmachine bent kan je weer overstappen.

Wij zijn ook niet te rigide, als het praktisch uit komt om af en toe een wegwerper te gebruiken moet je dat lekker doen. Onze eigen ervaring is dat dat bijvoorbeeld op vakantie handig kan zijn, maar wanneer het weer kan stappen we direct weer over op wasbaar, omdat we dat het prettigst vinden.

Steeds meer kinderdagverblijven vinden het prima om wasbare luiers te gebruiken, zeker als je het als ouder uitlegt en netjes aanlevert (voldoende overbroekjes, een waterdichte luiertas mee). Of dit ook voor jouw kinderdagverblijf geldt weten we natuurlijk niet, maar ervaring leert dat er in overleg een hoop mogelijk is. Onbekend is onbemind en daarom krijg je bij aanschaf van een luierpakket een gratis instructie voor het kinderdagverblijf. Zo is het voor iedereen overzichtelijk.

Om heel kort te zijn: Nee! Wij kennen eigenlijk geen enkel kindje dat moeite heeft met het aanhebben van een wasbare luier. Op onze Facebook en Instagram komen dan ook voldoende lachende kindjes langs die allemaal het wat dikkere wasbare luierkontje hebben. Ook bewegen met een wasbare luier vormt geen enkel probleem – kinderartsen en fysiotherapeuten vinden juist dat wasbare luiers beter voor de natuurlijke heupstand zijn.

Je mag er vanuit gaan dat de door ons geleverde producten in goede staat zijn en dat bij een goede verzorging ook een poosje blijven. Per leverancier en per product zal de garantietermijn verschillen omdat dit ook samenhangt met slijtagegevoeligere onderdelen zoals ritsen. We denken altijd graag met je mee, dus heb je een probleem? Neem dan altijd even contact met ons op!